Τhe Machine In The Ghost | Ομαδική Έκθεση

Τhe Machine In The Ghost | Ομαδική Έκθεση

Όσο ζούσε, έπασχε από πλήρη έλλειψη της αίσθησης του πραγματικού…

…τώρα που πέθανε, δεν είναι πια το φάντασμα που ήταν πριν.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες, TLÖN, UQBAR, ORBIS TERTIUS

Στον κόσμο του Tlön1 δεν υπάρχουν ουσιαστικά. Εκεί τα πράγματα δεν κατονομάζονται αλλά περιγράφονται στη ρηματική τους μορφή, με αφηγηματικό και διόλου μονοσήμαντο τρόπο.  Ανθρώπινες και μη οντότητες, φαίνεται να συνυπάρχουν σε μια διαρκή συνθήκη ενός παράξενου συντονισμού.

Το εργαλείο της γλώσσας στον Tlön θα φαινόταν σε εμάς χαλασμένο, και το ίδιο ισχύει εκεί και για τον χώρο. Δεν διανοούνται πως το χωρικό μπορεί και να διαρκεί. Το Σύμπαν, για τους αυτόχθονες του φανταστικού αυτού κόσμου του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, είναι μία σειρά από νοητικές διεργασίες.

Στο δικό μας σύμπαν από την άλλη, τα πράγματα έχουν όνομα, λόγο ύπαρξης και διάρκεια. Είναι χρήσιμα, αποδοτικά και αξιοποιήσιμα, εώς εξαντλήσεως των αξιοποιήσιμων αποθεμάτων. Πρέπει να καταφάσκουμε γιατί μπορούμε, ζώντας σε ένα παρόν πολωμένο από μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία του μέλλοντος.

Έχοντας μετατραπεί σε μηχανές επιδόσεων κινούμε τα γρανάζια της δραστήριας, αποδοτικής υπερ-μηχανής που κατασκευάσαμε προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι. Κάπως όπως στις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο, έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε όποιο κλικ θέλουμε, από εκείνα που επέλεξε ο αλγόριθμος της Εταιρείας για εμάς.

Στο “The Machine In the Ghost” ζητούμενο είναι η απονοηματοδότηση, η αλλαγή της εγγεγραμμένης λειτουργίας. Ό,τι, δηλαδή, ήδη πάντα έκανε, κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει η τέχνη.

Η έκθεση ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει εώς τις 19 Μαρτίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, έργα 18 συνολικά καλλιτεχνών θα εναλλάσονται στον χώρο του Talc Studio, δημιουργώντας συνεχώς νέους τόπους.

1. Χόρχε Λουίς Μπόρχες, TLÖN, UQBAR, ORBIS TERTIUS, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2020

Συμμετέχουν:

Αντώνης Αντωνίου (20/1- 5 /2),  Απόλλωνας Γλύκας (2/2 - 19/2),  Οδυσσέας Γλύκας (23/2 - 12/3), Δημήτρης Εφέογλου (2/2 - 19/2),  Locu & Ruth (16/2 – 5/3),  Nαταλία Μαντά (9/2 - 26/2),  Πάνος Ματθαίου,  Σωτήρης Μπατζιάνας (23/2 – 12/3),  Φωτεινή Παλπάνα (20/1 - 5/2),  Βασιλική Παναγιωτοπούλου (20/1- 29/1),  Μαρία Παπαποστόλου (20/1 - 5/2),  Περικλής Πραβήτας (2 /3 - 19/3), Κωνσταντίνος Σωτηρίου (2 /3 - 19/3),  Ερατώ Ταγαρίδη (2 /3 - 19/3),  Eύα Τσαγκαράκη (2 /3 - 19/3), Μάριος Χατζηπροκοπίου (19/3),  Γιάννης Χειμωνάκης (9/2- 26/2)

* Η έκθεση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες σε σχέση με την COVID-19.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.