The Fruit Machine | Η Ταινιοθήκη για το Athens Pride

The Fruit Machine | Η Ταινιοθήκη για το Athens Pride

Η εκκαθάριση των γκέι στο Δημόσιο Τομέα: μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία του Καναδά.

H Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις τoυ Athens Pride Week 2019 και παρουσιάζει την πολυβραβευμένη ταινία The Fruit Machine στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

Η σκηνοθέτης Sarah Fodey μιλάει με τους επιζώντες της γκέι εκκαθάρισης του Καναδά. Για 40 χρόνια (από το 1950 έως και τις αρχές του 1990), μέλη του καναδικού Δημοσίου και του στρατού με χαρακτηριστικά γνωστά ως «ελαττώματα του χαρακτήρα», τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ανακρίθηκαν και έχασαν τις δουλειές τους. Oι φωνές τους είναι πλέον ενωμένες και αποφασισμένες. Απαιτούν δικαιοσύνη και θέλουν να ακουστούν.

Στον απόηχο του ψυχροπολεμικού κλίματος, η εμμονή με την εθνική ασφάλεια παρασύρει και τον Καναδά. Οι αρχές, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν πιθανές διασυνδέσεις κρατικών λειτουργών με τους Σοβιετικούς, βάζουν στο στόχαστρο τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο «αδυναμία χαρακτήρα», συνεπώς οι γκέι θεωρούνταν πιο πιθανό να ενδώσουν σε πιθανή απόπειρα εκβιασμού από Σοβιετικούς κατασκόπους και πιο ενδοτικοί σε πιθανές διαρροές των εθνικών μυστικών του κράτους.

Προκειμένου να …ανιχνεύουν πιθανές τάσεις ομοφυλοφιλίας στους κρατικούς λειτουργούς επινόησαν μια συσκευή που τελικά έμεινε γνωστή ως «The fruit machine».

Για τέσσερις περίπου δεκαετίες, χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και τον στρατό υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και είδαν την καριέρα τους να καταστρέφεται. Κάποιοι οδηγήθηκαν στην φτώχια και τα ναρκωτικά, κάποιοι βρέθηκαν άστεγοι, άλλοι  προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν ιατρικά το «πρόβλημά» τους. Ορισμένοι δεν άντεξαν ψυχολογικά και έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

Η περίοδος αυτή της γκέι εκκαθάρισης, που έμεινε γνωστή ως «The Fruit Machine Era», θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες μπούλινγκ στην ιστορία του Καναδά. Ένας από τους επιζώντες, στην ταινία την  χαρακτηρίζει «ως ιστορία τρόμου”. Που σύμφωνα με την σκηνοθέτρια Sarah Fodey θα έπρεπε να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας του Καναδά.

Πρόπερσι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απολογήθηκε εκ μέρους της χώρας για την «εθνική αυτή ντροπή» και συμφώνησε σε μια αποζημίωση της τάξης των 110 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους επιζώντες.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.