Στέλιος Καραμανώλης | Recharging the Void

Στέλιος Καραμανώλης | Recharging the Void

Η γκαλερί The Breeder μας παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Στέλιου Καραμανώλη, με τίτλο “Recharging the Void”. Δημιουργώντας μορφές τέχνης μέσα στη σφαίρα της αφηρημένης ζωγραφικής, το έργο του Στέλιου Καραμανώλη αγκαλιάζει φαινομενικά τυχαίες συνιστώσες, όπως ακατέργαστους καμβάδες, παστέλ χρώματα, νεκρή γη, γεωμετρική δομή και αλληγορικές συνθέσεις. Απεικονίζοντας αφηρημένες συνθέσεις που κινούνται μεταξύ θετικού και αρνητικού χώρου, ο καλλιτέχνης αντιπαραβάλλει πάνω στον καμβά εκλεπτυμένα και συμβολικά στοιχεία, τα οποία δημιουργικά αλληλεπιδρούν.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο έργο του, οι εικόνες που προκύπτουν, προσδίδουν σε κάθε σύνθεση μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διάσταση. Η πολύ πρόσφατη σειρά έργων του παρουσιάζει θέματα που επίσης φλερτάρουν με τις έννοιες του σουρεαλισμού και του μινιμαλισμού. Ο καλλιτέχνης αναπτύσσει φαινομενικά μη εκφραστικές βιομορφικές αναπαραστάσεις, που όμως δεν είναι απαθείς. Μία σειρά σχημάτων με πολυδύναμες ερμηνείες και θηριώδεις φιγούρες που μοιάζουν με ζώα, κατασκευάζουν τις όμορφα κωδικοποιημένες εικόνες του. Ο Καραμανώλης συνθέτει ένα σχηματικό μοτίβο αντιπαραβαλλόμενων μορφών, μέσα από το οποίο αποδίδεται ένα ιδιαίτερο αφαιρετικό στυλ. Αυτές οι φόρμες και σιλουέτες, ενώ παρουσιάζονται υπό μορφή ελεύθερης έκφρασης, μπορούν παράλληλα να γίνουν αντιληπτές ως επιδέξια συντονισμένες συνθέσεις. 

Το μεγαλύτερο μέρος του νέου του έργου παρουσιάζει μία ποικιλία συνθέσεων στον ίδιο καμβά. Ωστόσο, σε άλλα έργα μία μεγάλη κεντρική απεικόνιση κυριαρχεί στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με πιο έντονες αποχρώσεις, χροιές και γραμμές. Οι σχηματισμοί μεγάλης κλίμακας με πολλαπλές γωνίες ή άνισες πλευρές μπορεί να θυμίζουν ζώα, κτίρια, ανθρώπινα όντα ή ακόμα και μεταφορικές συναισθηματικές καταστάσεις, που αλληλοσυνδέονται. Το εικονογραφημένο λεξιλόγιο του Καραμανώλη φανερώνει μία προοπτική με όραμα και αντιστέκεται στο να γίνει εντελώς ασαφές.