«Τέχνη και Ακτιβισμός στο Ψηφιακό Πεδίο – Πώς τα Social Media Γίνονται Εργαλεία Συλλογικής Αντίστασης»

Την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 8 μ.μ., ο πολιτιστικός χώρος Λόφος Art Project στην Κυψέλη (Βελβενδού 39) φιλοξενεί μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα το ρόλο της τέχνης και του ακτιβισμού στην εποχή των κοινωνικών δικτύων.
Η εκδήλωση επιχειρεί να φωτίσει το πώς τα social media μπορούν να μετατραπούν από πλατφόρμες κατανάλωσης περιεχομένου σε χώρους δημιουργίας, αντίστασης και συλλογικής δράσης. Τι σημαίνει πολιτική τέχνη στον ψηφιακό κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος του δημιουργού περιεχομένου σήμερα; Και πώς μπορούν τα σύγχρονα μέσα να ενισχύσουν τα κινήματα;
Συμμετέχουν:
- Θράσος Καμινάκης, συγγραφέας
-Δανάη Στράτου, εικαστικός
-Φαίη Τζανετουλάκου, δρ. Ιστορίας Τέχνης
Jo Di, δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο/η που επιθυμεί να σκεφτεί κριτικά και να εμπλακεί ενεργά στο ζήτημα της πολιτισμικής και κοινωνικής αντεπίθεσης μέσω της τέχνης και του διαδικτύου.
Επίσης, το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο της έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Jo Di- Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου», θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια προβολή της συζήτησης «Στο Ύψος της Αλήθειας».
Ο Jo Di συνομιλεί με τη Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων Δυστηχήματος Τεμπών, σε μια βαθιά ανθρώπινη και πολιτική καταγραφή. Η συζήτηση εστιάζει στην τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στο διαρκές αίτημα των οικογενειών για δικαιοσύνη και στη συστηματική συγκάληψη που ακολούθησε το δυστύχημα. Μια μαρτυρία για όλα όσα δεν ειπώθηκαν, για τις μάχες που δίνονται εκτός πλάνου, για τη σιωπή που επιβλήθηκε και τις ευθύνες που δεν αποδόθηκαν. Η φωνή της Μαρίας Καρυστιανού έρχεται να θυμίσει πως το έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν ατύχημα-και δεν θα ξεχαστεί.
Η έκθεση ψηφιακής τέχνης «Jo Di-Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου» διαρκεί έως τις 8 Μαΐου 2025 και είναι αφιερωμένη στα θύματα των Τεμπών και στις οικογένειές τους.