Τετρακτύς στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Τετρακτύς στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Ο μεστός, διαυγής ήχος, η στιλιστική κομψότητα αλλά και το πάθος των εκτελέσεων του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς που ιδρύθηκε το 2008 στην Αθήνα, το καθιέρωσαν γρήγορα ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά του είδους σε όλη την Ευρώπη. Το ιδιαίτερα εκλεκτικό και εκτενές ρεπερτόριο του κουαρτέτου αντανακλά, πέρα από τη βαθιά αγάπη των μελών του για τα κλασικά αριστουργήματα, το έντονο ενδιαφέρον τους για σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις. Στις συναυλίες τους ο Ligeti συναντά τον Mozart, ο Σκαλκώτας τον Haydn, και ο Webern τον Beethoven, καθώς στόχος τους είναι η δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας μέσα από αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις.

Στη συναυλία που θα δώσει το εκρηκτικό κουαρτέτο στο Summer Nostos Festival θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο εγχόρδων σε Φα μείζονα, Op. 18 No. 1 του Beethoven, το Κουαρτέτο εγχόρδων No. 3 του Schnittke και το Τριπλό Κουαρτέτο (1998) του Steve Reich. Στο έργο του Beethoven που γράφτηκε όταν ήταν 27 ετών αποτυπώνονται όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένουμε από τον δημιουργικά πρώιμο συνθέτη: Από το ενεργητικό, πρώτο μέρος, γεμάτο έντονες αντιπαραθέσεις και συνεχείς θεματικές μεταμορφώσεις, στο τραγικά οπερατικό δεύτερο μέρος που έχει την έμπνευσή του στη σκηνή του τάφου από το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σέξπιρ, και από το χιουμοριστικό χορευτικό τρίτο μέρος, στο διθεματικό με έντονες εναλλαγές φινάλε του έργου. Στο έργο του Schnittke που θα ακούσουμε θα εντοπίσουμε στην πλήρη τους έκφραση τις εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις διαφορετικών μουσικών στοιχείων που είναι χαρακτηριστικό της μουσικής του. Το Τριπλό Κουαρτέτο (1998) του Reich είναι ουσιαστικά για τρία κουαρτέτα. Οι μουσικοί καλούνται να ηχογραφήσουν στο στούντιο το δεύτερο και τρίτο κουαρτέτο και να παίξουν το πρώτο, ζωντανά στη σκηνή, σε συνδυασμό με το προηχογραφημένο υλικό.

Το κουαρτέτο Τετρακτύς, θα εμφανιστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τους Γιώργο Παναγιωτίδη (βιολί), Κώστα Παναγιωτίδη (βιολί), Megumi Kasakawa (βιόλα) και Δημήτρη Τραυλό (τσέλο). Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, κάτοχος πρώτου παγκόσμιου βραβείου στο βιολί, υπήρξε αναπληρωτής εξάρχων στην Καμεράτα, ο Κώστας Παναγιωτίδης είναι εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ, η Megumi Kasakawa είναι μόνιμο μέλος του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης, ενώ ο Δημήτρης Τραυλός είναι μόνιμος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2008, έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους. Ακολούθησαν συναυλίες στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και στην αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ενώ το Δεκέμβριο του 2009, εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως μουσική συνοδεία στην ανάγνωση της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Dickens από τον ηθοποιό Jeremy Irons.

Το κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο Rising Stars 2011-2012 του European Concert Hall Organisation. Στο πλαίσιο αυτό, το κουαρτέτο πραγματοποίησε εμφανίσεις στις περισσότερες από τις σημαντικές ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών: Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris (συμμετοχή στη biennale κουαρτέτων αφιερωμένη στον συνθέτη Wolfagang Rihm), Luxembourg Philharmonie, Palais des Beaux-Arts Brussels, Elbphilharmonie Hamburg, Kölner Philharmonie, Musikverein Wien, Laeiszhalle Hamburg, Town Hall & Symphony Hall Birmingham, Stockholms Konserthus, L’Auditori Barcelona, με διθυραμβικές κριτικές από το κοινό και τον Τύπο. Το 2014, το κουαρτέτο προσκλήθηκε στο Carnegie Hall, από το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.