Τα τέσσερα κοριτσάκια | Χρήστος Καρασαββίδης

Τα τέσσερα κοριτσάκια | Χρήστος Καρασαββίδης

"Στις βροχές που ξεπλένουν αίματα.
Στα δάκρυα που ξεπλένουν ενοχές."

 

«Τα τέσσερα κοριτσάκια» ή όταν η ποίηση συναντά το θέατρο... Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρασαββίδης ξαναγράφει το έργο "Τέσσερα κοριτσάκια" του Πάμπλο Πικάσο.

 

Τέσσερα κοριτσάκια στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανώνυμες, άγνωστης προέλευσης, με γνωστό τόπο δράσης. Έναν λαχανόκηπο (!). Θα μπορούσαν να είναι οποιαδήποτε κοριτσάκια εκείνης της εποχής (ή οι γιαγιάδες μας σήμερα). Μιλούν για τον πόλεμο, για την αδικία, για τον έρωτα, για την απώλεια και το θάνατο. Επιλέγουν, όμως, περίτεχνες λέξεις για να περιγράψουν την ασχήμια της ζωής (τους).

«Η σιγουριά, στα χρόνια μας, είναι προνόμιο που έχουν οι νεκροί κι οι δείκτες του ρολογιού»

Απουσία σκηνικού (πέραν των μικροφώνων και της μοκέτας-χλοοτάπητα) την ευθύνη επωμίζονται οι τέσσερις ηθοποιοί. Ο σκηνοθέτης Χ. Καρασαββίδης προτείνει μια πειραματική προσέγγιση ενός δύστροπου έργου- η ποιητική μορφή δεν μπορεί να αποδοθεί ρεαλιστικά επί σκηνής. Ερμηνευτικά ξεχωρίζουν οι Κριστέλ Καπερώνη κι η Μαρία-Νεφέλη Δούκα. Γήινες, μα κι αιθέριες απέπνεαν σκηνική σιγουριά, υποστηρίζοντας με όλο τους το είναι ό,τι έλεγαν. Στα συν της παράστασης κι η μουσική επιμέλεια.

Αν κι αντικειμενικά απαιτητικό ως κείμενο, το έργο μέσα από την ποιητικότητα του καταφέρνει να πλημμυρίσει τη στέρφα καρδιά μας με όλη τη γλυκύτητα που έχει απομείνει. Συγκινητικό από την αρχή έως το τέλος, βαθιά ποιητικό, ακραία συναισθηματικό σε αφήνει άναυδο με τις υπέροχα έξυπνες ατάκες . Κρίνοντας κι από την προηγούμενη σκηνοθετική του δουλειά (Lolita reversed), μιλάμε για έναν ακραιφνώς ταλαντούχο δημιουργό.

Μια παράσταση για τους εναπομείναντες ευαίσθητους και τους εαυτόν αμφισβητούντες. Όπως λέει και το πρώτο κοριτσάκι: "Το θέατρο το δημιουργήσαμε για να καμπυλώσουμε το χάσμα ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα".

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης
Σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα, Φένια Προβελεγγίου
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Ερμηνεύουν: ΤζωρτζίναΛιώση, Κριστέλ Καπερώνη, Δώρα Παρδάλη, Μαρία- Νεφέλη Δούκα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.