Τα πορτρέτα των ανθρώπων του Αθηναϊκού Τριγώνου

Τα πορτρέτα των ανθρώπων του Αθηναϊκού Τριγώνου

Η ζωντανή ιστορία του Τριγώνου μέσα από τα φωτογραφικά πορτρέτα των ανθρώπων της περιοχής στην Παλαιά Αποθήκη Χάρτου!

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 20.00

Η ζωντανή ιστορία του Τριγώνου – οι άνθρωποί του.
Παλαιοί και νέοι έμποροι, καταστηματάρχες, δημιουργοί και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μπαίνουν στο κάδρο των σπουδαστών φωτογραφίας του ΑΚΤΟ.

Το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Αθήνας), ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΤΟκαι η EuroΜare ενώνουν τις δυνάμεις τους και, με την ιδιαίτερη ματιά των σπουδαστών φωτογραφίας, παρουσιάζουν εκείνους που διατηρούν ζωντανό και δραστήριο τον παραδοσιακό εμπορικό και δημιουργικό χαρακτήρα του Τριγώνου.

Μία στιγμή από την καθημερινότητα 65 ανθρώπων της περιοχής, με τα «κλικ» 39 σπουδαστών, καθώς και η ιστορία τους παρουσιάζονται σε ένα εμβληματικό κτίριο του αθηναϊκού εκλεκτικισμού της δεκαετίας του ’30. Είναι τα 65 πορτρέτα εκείνων που επιμένουν να επιχειρούν σε αυτήν τη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, αποδεικνύοντας πως η συνάντηση εμπορίου, τέχνης και αστικής αναβάθμισης μπορεί να προκαλέσει συγκινητικά (φωτογραφικά) θαύματα.

Η φωτογραφική έκθεση έχει ως αφετηρία την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του καταστηματάρχη που δέσποζε πάνω από το ταμείο του καταστήματός του. Αυτήν τη φορά, όμως, η φωτογράφιση έγινε με την πολύ πιο «φρέσκια» καλλιτεχνική ματιά των φοιτητών του ΑΚΤΟ, οι οποίοι, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, επί δύο μήνες επισκέπτονταν το Τρίγωνο και το νέο δίκτυο πεζοδρόμων του.

Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες θα τοποθετηθούν στη βιτρίνα του κάθε καταστήματος, όπου και θα παραμείνουν, με σκοπό να δημιουργηθεί μία διαδραστική πορεία στο παραδοσιακό και νέο εμπόριο του Τριγώνου, σε μία ακόμη προσπάθεια να διατηρηθεί ο από αιώνος εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής με τα εμβληματικά κτίρια και μνημεία της νεότερης Αθήνας.

Τέλος, οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν απο κριτική επιτροπή και θα βραβευτεί η καλύτερη φωτογραφία με έπαθλο ένα ταξίδι για δύο άτομα σε μία μεγάλη έκθεση φωτογραφίας του εξωτερικού.