Τα μυστικά της αρχαιοελληνικής λύρας από τον Luis Paniagua και την Αλίκη Μαρκαντωνάτου

Τα μυστικά της αρχαιοελληνικής λύρας από τον Luis Paniagua και την Αλίκη Μαρκαντωνάτου

Από τα βάθη των αιώνων η αρχαιοελληνική λύρα ζωντανεύει στα χέρια δύο μουσικών, οι οποίοι μοιράζονται την αγάπη τους για τον ήχο της και συνθέτουν, μελοποιούν και αυτοσχεδιάζουν σε μία συναυλία, για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου συναντά τον Ισπανό Luis Paniagua σε ένα μοναδικό γεγονός, παρουσιάζοντας συνθέσεις αρχαίας λύρας, ενός οργάνου που έχει εκλείψει εδώ και αιώνες και επανεμφανίστηκε χάρη στις προσπάθειες τολμηρών οργανοποιών και μουσικών.

Θα παρουσιαστούν συνθέσεις και των δύο μουσικών, μελοποιήσεις σε αρχαίους και σύγχρονους στίχους, αυτοσχεδιασμοί, ενώ μαζί τους θα εμφανιστούν η βιολοντσελίστρια Ειρήνη Αναστασίου, η Λουκία Κωνσταντάτου στο κανονάκι, ο κοντραμπασίστας Χρυσόστομος Μπουκάλης και η αναγνωρισμένη χορογράφος flamenco,  Γιώτα Πεκλάρη.

Ο Luis Paniagua, Ισπανός συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας λύρας, έρχεται για τέταρτη φόρα στην Αθήνα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 1984 και την τελευταία το 2015 στην Κέρκυρα στο φεστιβάλ Sound and Silence. Η πρώτη του επαφή με τη λύρα, ήταν το 1974, όταν ηχογράφησε ως μέλος του πρωτοποριακού σχήματος Atrium Musicae of Madrid το κλασσικό, πλέον, άλμπουμ "Music of Ancient Greece", με όλα τα σωζόμενα αρχαία σπαράγματα μουσικής. Έχει συνθέσει και ηχογραφήσει 16 άλμπουμ ως σήμερα, κι έχει αποσπάσει το πρώτο Εθνικό Βραβείο καλύτερου Άλμπουμ της Ισπανίας, που δίνεται από την Academy of Arts and Science of Music of Spain για τον δίσκο του, "Nanas de Sol" (2002). Επίσης το 2012 πήρε πρώτο βραβείο στο The World Music Torchbearer Award και διακρίθηκε διεθνώς. Δίνει συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, και θεωρείται πρωτοπόρος στην New Music, World Music και Spiritual Music. Χρησιμοποιεί στίχους από ύμνους διαφορετικών θρησκειών ή "σοφά λόγια" και από το 1999 αφοσιώθηκε στην λύρα και τη μουσική της, που τη θεωρεί "βάλσαμο για τους μοντέρνους καιρούς και μονοπάτι αγάπης, ομορφιάς, αγνότητας και αλήθειας".

Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου, σπούδασε κλασσική μουσική, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Το 2003 ήρθε σε επαφή με την αρχαία λύρα και, αφού ανακάλυψε το εύρος των δυνατοτήτων της, σύντομα ξεκίνησε να δίνει συναυλίες με το όργανο αυτό, συνδυάζοντάς το με Κρητική λύρα, λύρα Πόντου, αυλούς, σιτάρ, σαξόφωνο κ.ά Από το 2007- 2010 ηχογράφησε συνθέσεις της για λύρα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, και το 2013 με το σχήμα Lyre 'n' Rhapsody το άλμπουμ "Awakening of the Muse". Δύο ακόμη CD ηχογραφήθηκαν με το ίδιο σχήμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται συνθέσεις όλων των συνεργατών. Το τελευταίο τους είναι μιας ιστορικής σημασίας ηχογράφηση με διεθνώς αναγνωρισμένους Κινέζους μουσικούς. Ταξίδεψε με την Λύρα της στην Ινδία, Τουρκία και Παρίσι, όπου έδωσε συναυλίες σε συνεργασία με ντόπιους μουσικούς. Το όραμά της είναι η επανένταξη της Λύρας στα όργανα την μουσικής κληρονομιάς των Ελλήνων, όπου δεν θα αντιμετωπίζεται ως ένα μουσειακό όργανο, αλλά ως αρωγός της ελεύθερης μουσικής έκφρασης.

Η παραμονή του Luis Paniagua στην Αθήνα, θα ολοκληρωθεί με ένα σόλο κονσέρτο το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 καθώς επίσης, με ένα σεμινάριο την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στο PLAYGROUND for the arts (Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός, Τηλ: 2108544836).

Ελευθερία Πάντζιου