«Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» του Χαθίντο Μπεναβέντε

«Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» του Χαθίντο  Μπεναβέντε

Δύο αδίστακτοι απατεώνες εμφανίζονται από το πουθενά και συστήνονται σε μια ολόκληρη πόλη ως εξέχουσες προσωπικότητες. Σιγά σιγά, επινοούν για τους πάντες ένα πλήθος συμφερόντων και μοιράζουν υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη σε όσους σταθούν δίπλα τους. Η απεγνωσμένη ελπίδα για μια πιο εύκολη ζωή μέσω της εγγύτητας με την εξουσία, γίνεται το ιδανικό δόλωμα. Και κάπως έτσι πείθεται όλη η εκμαυλισμένη πόλη…

Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού έρχεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου, από τις 20 Οκτωβρίου. Μια εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα, τρελή, κλασική κωμωδία, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διασκευή του σκηνοθέτη, όπου οι 16 ρόλοι του έργου ερμηνεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και απαράμιλλο στυλ από έξι γυναίκες ηθοποιούς.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χαθίντο Μπεναβέντε, έγραψε, βασισμένος στους χαρακτήρες της  commedia dell’arte, μια πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών αλλά και για το πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα. Ένα έργο που έναν αιώνα μετά, μοιάζει εντυπωσιακά επίκαιρο.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Μαδρίτη το 1907 και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στην Ελλάδα,  πρωτοπαρουσιάστηκε το 1939,  από το Εθνικό Θέατρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση
Παραγωγή: Εταιρεία  Θεάτρου Sforaris , Performing Arts and Entertainment Ltd,
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Παίζουν: Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.