Συζητώντας με τους νέους για τις σχέσεις και το σεξ :: KinderDocs

Συζητώντας με τους νέους για τις σχέσεις και το σεξ :: KinderDocs

Online εργαστήριο με την Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχολόγο, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, που περιλαμβάνει προβολή της ταινίας Foreplay της Anne van Campenhout (Ολλανδία 2019, ελληνικοί υπότιτλοι). Η ταινία μάς δίνει την ευκαιρία σε 16 λεπτά να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς γίνεται το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε πέντε διαφορετικά σχολεία στην Ολλανδία. Βλέπουμε τις αντιδράσεις των μαθητών ενώ παρακολουθούν, και στη συνέχεια τη συζήτησή τους με τη σκηνοθέτιδα.

Τι να πούμε όταν μιλάμε για το σεξ; Πώς χειριζόμαστε το θέμα όταν μιλάμε με παιδιά; Πού βρίσκεται, με λίγα λόγια, η σεξουαλική αγωγή στην επικοινωνία με τα παιδιά ή τους μαθητές μας; Κι αν η απάντηση είναι «δεν ξέρω» ή «χμμμ;», από πού παίρνουν τα παιδιά και οι νέοι απαντήσεις στα ερωτήματά τους;

Online εργαστήριο του KinderDocs δύο ωρών, με την Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχολόγο, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα που περιλαμβάνει και την προβολή της ταινίας Foreplay της Anne van Campenhout.

Foreplay, Anne van Campenhout, Ολλανδία, 2019, 16΄, κατάλληλο από 12 ετών

Η ταινία μάς δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς γίνεται το μάθημα της @ουαλικής αγωγής σε πέντε διαφορετικά σχολεία στην Ολλανδία. Βλέπουμε τις αντιδράσεις των μαθητών ενώ παρακολουθούν, και στη συνέχεια τη συζήτησή τους με τη σκηνοθέτιδα

Θέματα που θίγει η ταινία: #@ουαλική αγωγή #στερεότυπα #σχολείο #εκπαίδευση #εφηβεία

Το Webinar που αποτελεί μέρος του KinderDocs επιμόρφωση, θα γίνει online και περιλαμβάνει την εισήγηση της Μαριαλένας Σπυροπούλου πάνω στο θέμα με αφορμή την προβολή της ταινίας Foreplay καθώς και θεωρητικές σημειώσεις μαζί με βασική βιβλιογραφία. Γνωρίζατε ότι την πρώτη εφηβεία την περνάμε γύρω στα 4... ;

Η σκηνοθέτης εστιάζει στις αντιδράσεις των εφήβων (12-14), που χασκογελάνε, ακούνε με απορία και τεράστιο ενδιαφέρον, ίσως και λίγo ξάφνιασμα ή αμηχανία, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί χειρίζονται το θέμα με άνεση, χιούμορ, γνώση και επαγγελματισμό. Μιλάνε για ανατομία, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό, κάνουν βιωματικά παιχνίδια που προσομοιάζουν την μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σε συνεντεύξεις με τη σκηνοθέτη, οι μαθητές απαντάνε σε ερωτήσεις όπως: «Ανυπομονείς να έχεις την εμπειρία;», «πώς ξέρει ένα αγόρι αν ένα κορίτσι δεν θέλει να προχωρήσει;». Μιλάνε για τη σχέση με το σώμα τους, τις γνώσεις που ήδη έχουν, το revenge porn.

Περιέργεια, απορίες και χιούμορ, προφυλάξεις, η σχέση με τον εαυτό, η πρώτη φορά.

Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να μην έχουν ακόμη ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, αλλά όλα έχουν δει σεξ online. Είναι ειλικρινή και μας εκπλήσσουν με την αφοπλιστική αθωότητα αλλά και με το πόσο «περπατημένα» είναι.

Η ταινία είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να εισάγετε το θέμα σε αντίστοιχης ηλικίας παιδιά, π.χ. σε μια προβολή μαζί με γονείς. Είναι επίσης εξαιρετική για να τη δείξετε σε παιδιά 16+ που έχουν ήδη κάποιες πρώτες εμπειρίες, ώστε να εισαγάγετε στη συζήτηση τα θέματα που θίγει, π.χ. sexting, προφυλάξεις, σεξουαλικότητα, ανατομία, πορνογραφία.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.