Συζήτηση :: The rise of toxic politics: Can we be civil?

Συζήτηση :: The rise of toxic politics: Can we be civil?

Ανοιχτή συζήτηση στην αγγλική γλώσσα για την άνοδο της τοξικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς σειράς συζητήσεων με τίτλο Battle of Ideas (Μάχη των Ιδεών).

Βιώνοντας έναν κόσμο που φαντάζει γεμάτος από αλληλοκατηγορίες, οργισμένες αναρτήσεις, εμπρηστικά σχόλια και φόβους περί λαϊκισμού, πολλοί σχολιαστές έχουν αποφανθεί ότι ζούμε σε μια εποχή «τοξικής πολιτικής». Ο όρος αποτυπώνει τον ολοένα και πιο επιθετικό, προσωπικό και εμπαθή πολιτικό διάλογο και ό,τι καταδεικνύει τις διαβρωτικές επιπτώσεις του στην πολιτική μας ζωή. Αυτή η ενδεχομένως «τοξική» και διχαστική στάση στην πολιτική ίσως όμως αντανακλά απλώς μια επιστροφή στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα μετά την εποχή του «τέλους της ιστορίας».

Θρηνούμε δικαιολογημένα για τη δήθεν χαμένη κοσμιότητα ή μήπως είναι τελικά καλό πράγμα οι πιο ευθείς και οργισμένες διαφωνίες; Πού βρίσκεται το όριο ανάμεσα στην ένθερμη υποστήριξη διαφορετικών απόψεων και στην τοξική εριστικότητα; Και εντέλει, πώς μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί όταν διαφωνούμε ριζικά σε μείζονα ζητήματα;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντήσουν οι: Timandra Harkness (Δημοσιογράφος, FutureProofing και How to Disagree, BBC Radio 4), Λαμπρινή Θωμά (Δημοσιογράφος The Press Project), Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Άννα Νικολάου (Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American University). Συντονίζει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος (Καθηγητής Κοινωνιολογίας, York St John University).

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το Hellenic American College/Hellenic American University και το Academy of Ideas του Λονδίνου ως μια από τις "δορυφορικές" δράσεις του ετήσιου φεστιβάλ "Battle of Ideas".

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.