Συναντήσεις στη μπάρα | Μοναξιά: Από την προξενήτρα στη διαμεσολάβηση

Συναντήσεις στη μπάρα | Μοναξιά: Από την προξενήτρα στη διαμεσολάβηση

Σε μια εποχή όπου έχουν κυριαρχήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί η μοναξιά είναι πιο έντονη από ποτέ;  
Με προσκεκλημένο τον καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγγραφέα του βιβλίου «Από την προξενήτρα στο γραφείο συνοικεσίων» κ. Ευάγγελο Αυδίκο, το καφέ-μπαρ-εστιατόριο «σχεδία home» δίνει συνέχεια στις «Συναντήσεις στην μπάρα», συνομιλώντας για την «αναζήτηση του άλλου μας μισού».
 


«Πιστεύουμε πως η διαμεσολάβηση ανήκει σε μια άλλη εποχή, όπου η προξενήτρα έμπαινε στη μέση για ικανοποιήσει τις επιθυμίες των οικογενειών. Έτσι, ενοχοποιούμε και στιγματίζουμε όσους προσφεύγουν στα γραφεία γνωριμιών ως αποτυχημένους τουλάχιστον, αν όχι ως προβληματικούς και απροσάρμοστους, σωματικά και ψυχολογικά. Σε μεγάλο ποσοστό, όμως, πρόκειται για καθημερινούς ανθρώπους που οι προτεραιότητες (π.χ. καριέρα) ή και οι ατυχίες στη ζωή (π.χ. μεγάλωσαν και ο κύκλος τους δεν ευνοεί το στόχο της δημιουργίας οικογένειας, καθώς έχουν λιγοστέψει οι διαθέσιμοι) τούς έφεραν σε επαγγελματικά γραφεία να βρουν σύντροφο, σ’ ένα περιβάλλον όπου υπάρχει αδιαφορία για τον διπλανό, έλλειψη εμπιστοσύνης και εύκολα η πόρτα κλείνει, αφήνοντας τους “αδιπλάρωτους” ανθρώπους να βουλιάξουν στη μοναξιά τους, όσο πετυχημένοι και να είναι στην επαγγελματική ή κοινωνική ζωή», είχε πει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο κ. Αυδίκος, στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Αναζητώντας το άλλο μας μισό», που είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στο περιοδικό δρόμου «σχεδία» (τεύχος #31, Νοέμβριος 2015). 

Από εκεί θα πιαστεί το νήμα της μοναξιάς, στο πλαίσιο της νέας αυτής πρωτοβουλίας του περιοδικού δρόμου «σχεδία», τις «Συναντήσεις στην μπάρα», όπου, με ένα ποτό ή έναν καφέ στο χέρι, στο «σχεδία home», ανοίγονται μια σειρά από συζητήσεις για βαθιά κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους ως πολίτες. Πυξίδα αποτελούν παλαιότερα ρεπορτάζ που είχαν φιλοξενηθεί στις σελίδες της «σχεδίας».  

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Ζωνάκης.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.