SUMMER CAMP 2022 | στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

SUMMER CAMP 2022 | στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Μια πολιτιστική κατασκήνωση στην καρδιά της Αθήνας!

Το φετινό Summer Camp του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς προσκαλεί να επιβιβαστούμε σε μια αλλιώτικη χρονοκάψουλα! Το ταξίδι των μικρών εξερευνητών, θα ξεκινήσει από τον 15ο αιώνα π.Χ. και θα φτάσει μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ. Συνταξιδιώτες τους θα είναι σπουδαίοι εφευρέτες της Αρχαίας Ελλάδας, επιστήμονες και ιστορικοί, αλλά και σημαντικοί τεχνίτες θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Προορισμοί, οι συλλογές του Μουσείου και οι «θησαυροί» της γειτονιάς μας!

Από το ρομπότ - υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον πρώτο υπολογιστή της ιστορίας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά και τις πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μέχρι την τέχνη του αρματοποιού κατά τη βυζαντινή περίοδο, εφευρέσεις και τεχνολογικά θαύματα έρχονται σε πρώτο πλάνο και προσφέρουν έμπνευση για πειράματα και δημιουργία!

3 δεκαήμερα και 2 διαφορετικές θεματικές θα χαρίσουν στα παιδιά μια συναρπαστική εμπειρία μέσα από τη μόνιμη συλλογή, «Αρχαία Ελλάδα - Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κοτσανά – «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα & Παιχνίδια» και «Πανοπλίες - Η Τέχνη του Οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα».

Οι μικροί εφευρέτες της αρχαιότητας θα επισκεφτούν και φέτος τον Εθνικό Κήπο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Ζάππειο και την πλατεία Δεξαμενής.

Α’ Θεματική Εβδομάδα

Ημέρα 1η: «Μικροί ήρωες και πειράματα»
Μια κούπα διαφορετική από τις άλλες. Ένα σιντριβάνι που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Μια κανάτα που κρύβει δύο μεγάλα μυστικά. Άραγε χρειάζεται εγχειρίδιο χρήσης για όλα αυτά; Μάλλον όχι! Τα στοιχεία της φύσης θα χαρίσουν στα παιδιά πολύτιμες πληροφορίες για να φτιάξουμ τις δικές τους ευφυείς μικροσυσκευές!

Ημέρα 2η: «12 θεοί πάνε μουσικές διακοπές»
Μ-Ο-Υ-Σ-Ι-Κ-Η! Το Α και το Ω στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων; Μια μελωδική δοκιμή αρκεί. Η ορχήστρα κουρδίζει τα όργανά της, ξεσκονίζει τα αναλόγια, οι Μούσες πανέτοιμες και οι θεοί πρόθυμοι να σύρουν τον χορό στον ρυθμό της μουσικής! Έγχορδα, πνευστά και κρουστά -όλα χειροποίητα- δίνουν τον παλμό σε μια γιορτή γεμάτη δημιουργία και εκπλήξεις!

Ημέρα 3η: «Παίζω παρέα με τον Αρχιμήδη»
Στρατηγικός τρόπος σκέψης, ομαδικό παιχνίδι και ικανοί στρατηλάτες στη ζωή. Ο Πλάτωνας αποκαλύπτει τις αξίες του παιχνιδιού ενώ τον πρώτο λόγο έχουν η φαντασία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη. Άραγε ποια και πόσα ήταν τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα και από τι υλικά ήταν φτιαγμένα; Πηλός, ξύλο και λιωμένο κερί καλούν τα παιδιά σε ένα παιχνίδι δίχως τέλος!

Ημέρα 4η: «Ένα αρχαίο GPS μας δείχνει τον δρόμο»
Τα παιδιά γίνονται ναυτικοί και ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου χωρίς να χαθούν ούτε στιγμή. Θα γίνουν γεωργοί και θα σπείρουν χωράφια αμέτρητα. Κι όμως δε θα χάσουν ούτε ένα καρπό. Μα γίνεται; Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα τους δείξουν τον τρόπο.

Ημέρα 5η: «Μάσκα μου θεατρική»
Θεατρικές μάσκες και ψιμύθια θα μεταμορφώσουν τα παιδιά σε σταρ της θεατρικής σκηνής. Κωμωδία, σατυρικό δράμα ή μήπως τραγωδία; Θεοί, νύμφες και ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας παίρνουν θέση στην κερκίδα του κινητού θεάτρου. Πιστοί σύμβουλοι, ο Αριστοφάνης και ο Σοφοκλής, παρέα φυσικά με τον Ήρωνα και τα τεχνολογικά του επινοήματα. 

Β’ Θεματική Εβδομάδα

Ημέρα 1η: «Χιτώνα, χιτωνάκι μου!»
Ώρα για στρατηγική σκέψη. Το πλάνο είναι φιλόδοξο! Για να τα καταφέρουν τα παιδιά, χρειάζεται ομαδική δουλειά. Θα ταξιδέψουν στη Σπάρτη και στα Μέγαρα και θα αναζητήσουν λινά και μάλλινα υφάσματα. Θα ανακαλύψουν αργαλειούς και θα βάλουν μπροστά τα «σχέδια» τους. Δίχως αμφιβολία το δικό τους ένδυμα θα ξεχωρίσει!

Ημέρα 2η: «Μαγική ασπίδα»
Η αποστολή συνεχίζεται. Τα παιδιά δίνουν ραντεβού με διάσημους στρατηλάτες της αρχαιότητας για να τους γνωρίσουν, να μάθουν για τις συνήθειες τους και να φυλάξουν καλά τα μυστικά τους! Κάθε στοιχείο είναι πολύτιμο. Ένα ένα και όλα μαζί θα οδηγήσουν τα παιδιά στην κατασκευή της μαγικής ασπίδας.

Ημέρα 3η: «Αρματοποιός κεραμίστας»
Τα παιδιά έχουν φτάσει στα μισά της διαδρομής και τα έχουν πάει περίφημα! Ήρθε η ώρα να αφήσουν την τέχνη του αρματοποιού να τους αποκαλύψει τι μπορεί να κάνει. Βέβαια, ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει κατακόρυφα! Θα χρειαστούν έναν μυστικό κωδικό …που είναι γραμμένος σε πηλό. Θα τον βρουν στο εργαστήρι κεραμικής της γειτονιάς! Η δική τους πανοπλία θα πάρει σχήμα και χρώμα μόλις πιάσουν τα ειδικά εργαλεία στα χέρια τους. 

Ημέρα 4η: «Ταξίδι με την Αργώ»
Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τις γνώσεις και το όπλο της ειρήνης τα παιδιά είναι πανέτοιμα για επιβίβαση! Αυτήν τη φορά τα περιμένουν οι αργοναύτες στο πλοίο τους. Άραγε τι έχουν να τους πουν και ποια θαλάσσια πορεία έχουν επιλέξει; Τα πολύτιμα μέταλλα αφηγούνται την ιστορία τους …και δίνουν ιδέες! 

Ημέρα 5η: «Αναζητώντας τον αρχαίο στατήρα»
«6ος αιώνας π.Χ.» Αποβίβαση! Ο Ηρόδοτος περιμένει στην αποβάθρα και έχει κάτι να πει: «Αίγινα». Μα τι να εννοεί με αυτό το νησί; Κάτι λέει ξανά: «Χελώνα». Άραγε τι να θέλει να πει; Ένα κυνήγι θησαυρού μόλις ξεκίνησε! Όλα όσα έζησαν μέχρι στιγμής τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να βρουν τον θησαυρό που υπάρχει στις καρδιές τους!

Ημερομηνίες
Α’ Δεκαήμερο: 20/06/2022 – 1/07/2022    

Β’ Δεκαήμερο: 4/07/2022 – 15/07/2022

Γ’ Δεκαήμερο: 18/07/2022 – 29/7/2022

Ημερήσιο πρόγραμμα
08:30 – 09:00:  Άφιξη στο Μουσείο Κοτσανά

09:00 – 11:00:  Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες

11:00 - 11:30:  Κολατσιό

11:30 – 12:50:  Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες

12:50 – 13:00:  Αναχώρηση

13:00 – 16:00:  Απογευματινή ζώνη φύλαξης (κατ’ επιλογή)

Κόστος προγράμματος
170€/δεκαήμερο πρόγραμμα |  9:00-13:00 
(δυνατότητα φύλαξης μέχρι τις 16:00 – επιπλέον κόστος 40€/εβδομάδα)

100€/πενθήμερο πρόγραμμα |  9:00-13:00
(δυνατότητα φύλαξης μέχρι τις 16:00 – επιπλέον κόστος 40€/εβδομάδα)

* Έκπτωση 15 % στο δεύτερο παιδί της οικογένειας.
* Έκπτωση 10% για κάθε επιπλέον του ενός δεκαημέρου.

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις
* Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή.
* Το Summer Camp απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών.
* Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κολατσιό (παρακαλούνται οι γονείς να ενημερώσουν το Μουσείο για πιθανές αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς)
* Το Summer Camp πραγματοποιείται από το «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα. 
* Οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τον Εθνικό Κήπο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Ζάππειο, την πλατεία Δεξαμενής και το εργαστήρι κεραμικής επί της οδού Ηρακλείτου 5 Κολωνάκι.
* Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
* Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.