«Στιγμές Αχρονικές» | Φώτης Γαλανόπουλος

«Στιγμές Αχρονικές» | Φώτης Γαλανόπουλος

Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Γαλανόπουλου την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, στις 19:00 με τίτλο «Στιγμές Αχρονικές».

Η επινόηση του χρόνου, μοιάζει να δυναστεύει όλο και περισσότερο τον άνθρωπο. Πιράνχας – δευτερόλεπτα καταπίνουν τη ζωή του. «Και ποιος μας έδωσε το δικαίωμα να κάνουμε τον ήλιο τον ανίδεο μετρητή μας; Και τι ’ναι τα ημερονύχτια; Κέρματα που τα ρίχνουμε σ’ ένα τρύπιο κουμπαρά;» Αναρωτιέται ο Ελύτης. Ακόμα όμως και στην εποχή μας, όπου οι κλέφτες του χρόνου συντονίζονται και πληθαίνουν, την ανθρώπινη φύση σηματοδοτούν, στιγμές αχρονικές. Νομοτελειακά. Στιγμές που ο χρόνος μηδενίζεται. Κυριαρχούν οι αισθήσεις. Σκοτάδι και φως. Όταν ο Φώτης Γαλανόπουλος βρίσκεται απέναντι σε έναν άσπρο καμβά, είναι αντιμέτωπος με το άπειρο. Σε μία στιγμή ξεκινάει το ταξίδι του ασυνείδητου, εξυφαίνοντας μία ιστορία, που δεν έχει ειπωθεί ποτέ. Μια ιστορία διαφορετική για τον καθέναν. Γεμάτη έντονα χρώματα, κίνηση, μορφές και σχήματα που αποκαλύπτονται συν τω χρόνω. Μοιάζει ειρωνεία; Κάθε άλλο. Η χρονοδίνη στην οποία εισέρχεται κάθε θεατής που βρίσκεται απέναντι από τους πίνακες της έκθεσης, μοιάζει να δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο. Ενυπάρχει βέβαια και στους στίχους που έχει γράψει ο δημιουργός κατά το παρελθόν: Αιώνιες περιπλανήσεις η ζωή Στιγμή που πέρασε τον δρόμο μας στο άπειρο. Παρόν παρελθόν και μέλλον στη σιωπή. Κουκίδα του χρόνου που αναθάρρησε.

Ο Φώτης Γαλανόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι ζωγράφος και τα έργα του εκτίθενται στις αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές που συνδυάζουν τον γραπτό λόγο με τη ζωγραφική.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, 19:00
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.