Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Μια ανύπαντρη μεγαλοκοπέλα, ευθυτενής, σοβαρή, κόρη τμηματάρχη του υπουργείου Εμπορίου. Αυτά κι άλλα πολλά για τη ζωή της μας αφηγείται η Σταματία (Ελένη Ουζουνίδου), το γένος Αργυροπούλου. Η ηρωίδα, αγκιστρωμένη στο παρελθόν, ξετυλίγει το νήμα της ζωής της. Μια κλασσική μεσοαστική οικογένεια με δύο κόρες, εκ των οποίων η μία πήρε τον κατήφορο (φυσικά κι όχι η Σταματία, εκείνη ήταν βράχος ηθικής).

Όταν όμως η οικογένεια αρχίζει να απαριθμεί λιγότερα μέλη, η Σταματία θα επικοινωνήσει ξανά με την αδελφή της και θα γνωρίσει έναν καινούριο κόσμο, ακατανόητο για το δικό της αξιακό κώδικα. Ο Γιαννάκης κι η Φωτεινούλα, η Αλεξάνδρα κι ο Βαγγέλης, αν και συγγενείς, εν τούτοις δε γλιτώνουν από την κοφτερή γλώσσα της Σταματίας. Κανένας και τίποτα δε γλιτώνουν-η Σταματία έχει άποψη για όλους κι όλα.

Ο μονόλογος της Ελένης Ουζουνίδου διατρέχει μια σημαντικά μεγάλη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Από τα μέσα του '30 έως και σήμερα η ηρωίδα μάς μιλά για τα σημαντικότερα (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, αντικομμουνιστικές διώξεις, Χούντα, Πολυτεχνείο '73, Χρυσή Αυγή) άλλοτε με μπρίο και τσαχπινιά κι άλλοτε με σεμνοτυφία και σοβαροφάνεια πάντοτε όμως μέσω των δικών της παραμορφωτικών γυαλιών, με τα οποία βλέπει την πραγματικότητα.

Ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονου ελληνικού θεάτρου που μας φέρνει στο μυαλό οικογενειακές στιγμές (κυρίως με όλα εκείνα τα σεμεδάκια) και ανύπαντρες μεγαλοκοπέλες της οικογενείας μας.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.