Σωκράτης Σινόπουλος & L’Achéron Lachrimae Lyrae

Σωκράτης Σινόπουλος & L’Achéron Lachrimae Lyrae

Ο συγκινητικός και διαχρονικός ήχος της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου συνοµιλεί µε τις βιόλες ντα γκάµπα και τον φωτεινό και επιβλητικό ήχο του γαλλικού συγκροτήµατος παλαιάς µουσικής L’Achéron.

Με αφετηρία τη µελαγχολία που διατρέχει το έργο Lachrimæ ή Επτά δάκρυα του σπουδαίου άγγλου συνθέτη του 16ου αιώνα John Dowland (1563–1626) και τη χαρµολύπη των βυζαντινών ήχων, οι πέντε µουσικοί διηγούνται την καθαρτική ιστορία της µεταµόρφωσης από το σκοτάδι στο φως και της µετάβασης από το θρήνο στη γιορτή.

Η κωνσταντινουπολίτικη λύρα και η βιόλα ντα γκάµπα είναι όργανα που εκφράζουν κατεξοχήν τη µελαγχολία και τη νοσταλγία. Τα επτά µέρη του έργου, τα επτά δάκρυα, ακολουθούν τη διαδροµή από τα σπαρακτικά δάκρυα της ερωτικής µελαγχολίας µέχρι τα ευσεβή δάκρυα του θεϊκού έρωτα και του µυστηριακού φωτισµού.

Το Lachrimæ Lyræ, το οποίο βασίζεται σε µια αρχική ιδέα του Ανδρέα Λινού, ηχογραφήθηκε το 2018 στο Αβαείο του Noirlac στη Γαλλία και εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο το 2019 από τη Fuga Libera.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.