«Σοφία Βέμπο - Μια ζωή Ελλάδα» στο Θέατρο Βρετάνια

«Σοφία  Βέμπο - Μια ζωή Ελλάδα» στο Θέατρο Βρετάνια

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ύστερα από απαίτηση του κοινού που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την πρώτη παράσταση που δόθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Βρετάνια, η αριστουργηματική μουσικοθεατρική παράσταση - ντοκουμέντο αφιερωμένη στη θρυλική «τραγουδίστρια της νίκης» με τίτλο «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα», επαναλαμβάνεται επίσης στο θέατρο Βρετάνια τη Δευτέρα και Τρίτη 11 και 12 Νοεμβρίου. Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, με τη Θεοφανία Παπαθωμά στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο της Βέμπο, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει η Σοφία Μάνου.

Η παράσταση μας μεταφέρει από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, μέχρι τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοεμφανίστηκε η Σοφία Βέμπο. Ο θεατής γνωρίζει πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζωής της. Το ταξίδι συνεχίζεται με το έπος του ’40. Εκεί όπου η Σοφία έγινε η Βέμπο. Η φωνή της Ελλάδας. Η τραγουδίστρια της νίκης. Η φωνή ενός λαού, μιας πατρίδας που την κουβάλησε αργότερα από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αμερική, την Αυστραλία και τους ομογενείς της  Αφρικής. Από τα στρατόπεδα των απλών στρατιωτών στο Κάρνεγι Χολ και από εκεί στις σκηνές της Αθήνας και τέλος στο θέατρό της.

Στη διάρκεια της παράστασης η  δημοφιλής και  καταξιωμένη  ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά ερμηνεύει αριστουργηματικά  τη Σοφία Βέμπο στις διάφορες φάσεις της ζωής της, κερδίζοντας το κοινό που τη χειροκροτεί θερμά. Αντίστοιχα και η Σοφία Μάνου, διακεκριμένη ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, που  έχει ασχοληθεί και ηχογραφήσει το έργο της θρυλικής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, «ζωντανεύει» μοναδικά επί σκηνής,  με σύμπραξη  μουσικού συνόλου  σπουδαίου σολιστών, τα αγαπημένα τραγούδια της  όπως το «Αν ερχόσουν για λίγο», «Πόσο λυπάμαι», και φυσικά τα τραγούδια του έπους του  ‘40, «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου», αλλά και όλες τις μεγάλες επιτυχίες, όπως: «Η Ταμπακιέρα», «Ας ερχόσουν για λίγο» «Να με παίρνανε τα σύννεφα» κ.ά..

Στη μουσική επιμέλεια,  πιάνο και ενορχηστρώσεις η Τατιάνα Παπαγεωργίου υπηρετεί με πιστότητα  τις αυθεντικές ηχογραφήσεις και απογειώνει τον καλλιτεχνικό μύθο της αλησμόνητης τραγουδίστριας.

Πολύτιμη είναι η παρουσία του Άγγελου Κυριακόπουλου, της Πηνελόπης Χαλκιά και του Κωνσταντίνου Μητράκα, που ενσαρκώνουν επί σκηνής δεκάδες ρόλους του έργου.

Την παράσταση πλαισιώνουν αυθεντικές εικόνες και βίντεο της εποχής, με σκηνές από τα καμαρίνια των θεάτρων, προσωπικές στιγμές της Βέμπο άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση, ιστορικές στιγμές από την ταραχώδη ζωή της, τις φυλακίσεις, τον κατατρεγμό αλλά και από την παρουσία της στα βουνά του Αλβανικού Έπους τη δόξα και την αγάπη  της για την πατρίδα.

Ο Δημήτρης Αδάμης αξιοποιώντας τόσο το θεατρικό, όσο και το μουσικό μέρος, έφτιαξε έναν ύμνο στην αγαπημένη τραγουδίστρια. Προσέγγισε με ακρίβεια το έργο και την πορεία της μεγάλης ερμηνεύτριας με σκοπό να ταξιδέψει τον θεατή σε ιστορικές εποχές του παρελθόντος. Από το 1936 μέχρι και το 1978, οπότε και έφυγε από την ζωή η Βέμπο.

Να σημειωθεί ότι το βασικό υλικό της παράστασης αντλήθηκε από το βιβλίο του ανιψιού του Μίμη Τραϊφόρου, Βασίλη Τραϊφόρου, «Της Ελλάδος παιδιά…», που βασίζεται σε μνήμες του συγγραφέα από τον αείμνηστο θείο του και τη Σοφία Βέμπο, ο οποίος εμφανίζεται επί σκηνής στον ρόλο του αφηγητή.

Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο – Σκηνοθεσία – Δημήτρης Αδάμης   
Βοηθός σκηνοθέτη -Βίντεο προβολές: Νικόλας Ξυδούς
Σκηνικά -Φωτισμοί-Επιμέλεια κοστουμιών: Δημήτρης Αδάμης  

Σοφία Βέμπο η Θεοφανία Παπαθωμά
Ερμηνεύτρια: 
Σοφία Μάνου
Στον ρόλο του αφηγητή ο Βασίλης Τραϊφόρος
Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Άγγελος Κυριακόπουλος,  Κωνσταντίνος Μητράκας,  Πηνελόπη Χαλκιά

H παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.