Sēmaiostolistiké | Εικαστικό δράση by COMOTIRIO

Sēmaiostolistiké | Εικαστικό δράση by COMOTIRIO

Το COMOTIRIO, το ντουέτο της Εριφύλης Βενέρη και της Νάιρας Στεργίου, κλειδώνεται μέσα στη Σημαιοστολιστική. Το αποτέλεσμα είναι μια χαμαιλεοντική εξαφάνιση μέσα στον οπτικό καταιγισμό ενός χώρου που αποτελεί ανοικτό αρχείο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Κεντρικό έργο της εγκατάστασης είναι το βίντεο Pektries/Mani Edition (2022), μια παραμυθιακή παρέμβαση στο Πύργο της νήσου Κραναής, ένα ονειρικό pastiche που φέρνει κοντά την Ωραία Ελένη με την Ραπουνζέλ, τις αρχαίες πέκτριες που ξαίνουν το μαλλί με τη κοσμητική κομμωτική. Στο οπτικοακουστικό αυτό παραμύθι, το ντουέτο προβαίνει σε μια παράτυπη τελετουργία φορώντας κάπες σχεδιασμένες από τον Απόστολο Μητρόπουλο. 

Τρία λάβαρα, τυπωμένα από τη Σημαιοστολιστική, αναγγέλλλουν την παρουσία του COMOTIRIO στο χώρο-τρία εμβλήματα του ανεπίσημου αυτού Τάγματος των Πεκτριών, τρείς ωδές στο Trash. Στον κόσμο του COMOTIRIO, αν το Kitsch ήταν μια απόπειρα προσομοίωσης του αστικού γούστου, μια άσκηση κοινωνικής ένταξης, το trash αποτελεί μια πιο στρατηγική διεκδίκηση της παρέκκλισης, μια πολιτική της λαγνείας. Το ελληνικό trash έχει τη δική του άγραφη ιστορία. Το COMOTIRIO είναι ένα εργαλείο μελέτης της διασταύρωσης του trash με το μαζικό, το λαϊκό, το έμφυλο, την υλικότητα. Όχι τυχαία, η οικειοποίηση του ενίοτε σεξιστικά μειωτικού όρου «κομμωτήριο» από το καλλιτεχνικό ντουέτο αποτελεί δραστική αποσαφήνιση (disambiguation). Στα τοποειδή εγχειρήματα του COMOTIRIO, η μόδα και η γραφιστική των δεκαετιών της κοινωνικής ανόδου συναντούν τον παροξυσμό της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας, το lifestyle, τη μαζική τηλεοπτική κουλτούρα. Οι αφηγήσεις που προσφέρει το COMOTIRIO ανακαλύπτουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο φιλόξενο και το αποτροπαϊκό.

Οι Βενέρη και Στεργίου επιλέγουν τόπους λαϊκής, διαταξικής συνάντησης. Η Σημαιοστολιστική είναι ένα τοπόσημο οριζόντιας αναπαραγωγής συμβόλων, εμβλημάτων, θυρεών, λογότυπων, σημαιών. Οι υπηρεσίες της Σημαιοστολιστικής εκπροσωπούν ένα εύρος υλικών πρακτικών, από τη μεταξοτυπία και την υφαντική μέχρι την ψηφιακή εκτύπωση. Κρατικοί οργανισμοί, σωματεία, αθλητικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί και εκκλησιαστικοί σύλλογοι, εταιρίες, καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις καταφεύγουν στις υπηρεσίες της Σημαιοστολιστικής. Ο χώρος εργαστήριο και πωλητήριο μαζί, είναι ένα ιδιότυπο fab lab της εγχώριας μεταψηφιακής συνθήκης.

Επιμέλεια-Κείμενο: Κωστής Σταφυλάκης

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.