Σιωπηλός μάρτυρας | Προβολή στο Victoria Square Project

Σιωπηλός μάρτυρας | Προβολή στο Victoria Square Project

To Victoria Square Project φιλοξενεί την προβολή του ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το Σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, και το Διευθυντή του Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Συντονίζει η Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, Διευθύντρια του Victoria Square Project.

Σχετικά με την ταινία: «Σιωπηλός Μάρτυρας» (2016, 72’)

Στα τέλη του 2010 ο Δήμος Τρικάλων ανακοίνωσε το σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος των Παλιών Φυλακών της πόλης και το 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Την ίδια χρονιά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακαλύπτει πως η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα και ξεκινά άμεσα τις εργασίες αποκατάστασής του. Το καλοκαίρι του 2014 ο Δήμος Τρικάλων εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μετατροπή της παλιάς φυλακής σε «Κέντρο έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη», το οποίο έχει πλέον ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» είναι το μόνο ντοκουμέντο της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης των Τρικάλων που χαρακτήρισαν την καθημερινότητα της, το δημόσιο λόγο, ανοίγοντας ένα σύγχρονο διάλογο για τα στρώματα και τη διατήρηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Επίσης, αποτυπώνεται η σχέση της φυλακής του τότε με την κοινότητα που το περιέκλειε και τους κατοίκους της. Ενός κτιρίου στην καρδιά της πόλης που δημιούργησε ένα αίσθημα φόβου απέναντι σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού ήταν ο χωρικός παραγκωνισμός του μακριά από το βλέμμα μας.

Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι επτά άνθρωποι που σχετίστηκαν στο παρελθόν με τη φυλακή: ο πολιτικός κρατούμενος και αγωνιστής της αντίστασης Αλκιβιάδης Ζαμπακάς, ο πολιτικός κρατούμενος στην περίοδο της δικτατορίας Θανάσης Αθανασίου, ο ποινικός κρατούμενος Κώστας Σαμαράς, ο συνταξιούχος σωφρονιστικός υπάλληλος Γιάννης Αγκούμης, ο τελευταίος διευθυντής της φυλακής Βασίλης Ντάφος, η εκπαιδευτικός Έφη Χατζημάνου και η συγγραφέας-ερευνήτρια Μαρούλα Κλιάφα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.