Σινεμά Ψ 2023 | «Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη»

Σινεμά Ψ 2023 | «Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη»

Το Ordinary People είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1980 που σκηνοθέτησε ο Robert Redford στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του και που έκανε προσιτή σε μια ολόκληρη γενιά την ψυχοθεραπεία. Είναι μία από τις λίγες ταινίες που παρουσιάζουν τον ψυχίατρο και ιδιαίτερα τον ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή θετικά όπως και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Το σενάριο της Alvin Sargent βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Judith Guest του 1976. Η ταινία διαπραγματεύεται τη διάλυση μιας οικογένειας στα προάστια του Ιλινόι, μετά τον τυχαίο θάνατο του ενός από τους δύο γιους τους και την απόπειρα αυτοκτονίας του άλλου.

Πρωταγωνιστούν οι Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch και Timothy Hutton.

Ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 1980 και συγκέντρωσε έξι υποψηφιότητες στη 53η απονομή του βραβείου Όσκαρ, κερδίζοντας τέσσερα : Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Hutton.

Η ερμηνεία του Δρ Μπέργκερ από τον Judd Hirsch απέσπασε επαίνους από πολλούς στην ψυχιατρική κοινότητα καθότι πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που το επάγγελμά τους παρουσιάζεται με θετικό φως στον κινηματογράφο.

O πατέρας, μια αρκετά ενοχική και υπεύθυνη προσωπικότητα, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα ήθελε η σύζυγός του να φαίνονται. Προσπαθεί να εμβαθύνει και να πλησιάσει με ενσυναίσθηση τον γιο του, που πάσχει από μετατραυματική διαταραχή. Αντίθετα η σύζυγός του το αντιπαρέρχεται προτείνοντας ταξίδια στο εξωτερικό, όπως και όταν είχε γίνει η σοβαρή απόπειρα του δεύτερου γιου της.

Τελικά ο ίδιος θα μπορέσει να αντιληφθεί με την βοήθεια της Ψυχοθεραπείας την πραγματικότητα των ενδοοικογενειακών σχέσεων και θα προχωρήσει την ζωή του δίπλα στο γιο του.

Την ταινία θα  μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως ένα ταξίδι ενηλικίωσης όχι μόνο του γιου αλλά και του πατέρα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με:

τη Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο-ψυχοθεραπεύτρια και
τον Τώνη Λυκουρέση, σκηνοθέτη

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής-σκηνοθέτης.

Ordinary People

Αμερική, 1980, 124’

Σκηνοθεσία: Robert Redford

Πρωταγωνιστούν: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch

Link: https://psych.gr/

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.