Σινεμά με τον Φρόυντ | Tokyo Story του Yasujiro Ozu (1953)

Σινεμά με τον Φρόυντ | Tokyo Story του Yasujiro Ozu (1953)

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για έβδομη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Συνάντηση με τον Φρόυντ», που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν.

Συζητούν οι:
-Μαρία Παραδείση, ιστορικός κινηματογράφου
-Νίκος Λαμνίδης, ψυχαναλυτής

Τη συζήτηση συντονίζει η Λίζα Νικολοπούλου

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την επαρχία ξεκινά να επισκεφτεί τα μεγαλύτερα παιδιά του καθώς και τα εγγόνια του, τα οποία θα γνωρίσει για πρώτη φορά. Τα παιδιά, μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους, δυσκολεύονται να βρουν χρόνο και χώρο για τους γονείς. Εκείνοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον σκληρό ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Οι γονείς γυρνούν σπίτι. Ένα αναπάνεχο, όμως, γεγονός θα αναγκάσει τα παιδιά να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στο πατρικό τους.  

Με δεισδυτική ευαισθησία, χωρίς συναισθηματισμούς και πρόθεση να κατακρίνει ή να συγχωρέσει, ο Όζου πραγματεύεται προσφιλή του θέματα: τη διάλυση της οικογένειας, το χάσμα των γενεών που δεν γεφυρώνεται, την ξέφρενη πορεία ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς και όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος συνάντησης με τον εαυτό και με τους άλλους. Με κινηματογραφική λιτότητα, όπου η κίνηση έρχεται από τα άτομα ή τη φύση, μέσα από τη σιωπή ή με λόγια απέριττα και υπαινικτικά που, όμως, λένε πολλά, χωρίς ήρωες αλλά με πρόσωπα διαχρονικά, ο σκηνοθέτης μετατρέπει μια φαινομενικά απλή ιστορία σε ένα αριστουργηματικό ταξίδι ματαιώσεων και απομυθοποιήσεων, ένα ταξίδι αναζήτησης, αγάπης και νοήματος, όπως εκείνο της ζωής.

Πρωταγωνιστούν: Σίτζου Ρίου, Σιέκο Χιγκασιγιάμα, Σετσούκο Χάρ, Χαρούκο Σουγκιμούρα, Νόμπουο Νακαμούρα, Σο Γιαμαμούρα

Οργανωτική επιτροπή: Χ.Χατζή (υπεύθυνη). Μ.Γεωργιάκου, Α. Διαμαντής, Δ. Εμπέογλου, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Μ. Ζέης.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/festival/sinema-me-ton-froynt/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.