Σινεμά με τον Φρόυντ :: Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Σινεμά με τον Φρόυντ :: Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για έκτη συνεχή  χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ», που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Ο φετινός κύκλος συνεχίζεται με την ταινία: Τα Μυθικά Πλάσματά του Νότου (The Beasts of the Southern Wild) του Behn Zeitlin (2012).

Συζητούν οι:

  • Λήδα Γαλανού, κριτικός κινηματογράφου
  • Μελένια Αρούχ, καθηγήτρια φιλοσοφίας και κινηματογράφου
  • Δημήτρης Τζάκσον, ψυχαναλυτής

Την συζήτηση συντονίζει η Αμίνα Μοσκώφ.

Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία της εξάχρονης Χασπάπι, που ζει με τον πατέρα της σε μια ξεχασμένη κοινότητα οργανωμένη με τους δικούς της κανόνες μέσα σε ένα ελεύθερο, σαγηνευτικό αλλά και άγριο τοπίο όπου όλα μπορούν να σε σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή.

Ο τόπος αυτός μέσα από τα μάτια της Χασπάπι κινείται ανάμεσα στην κατακλυσμιαία πραγματικότητα της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης και τη φαντασία του μυθολογικού κόσμου, όπου τα παγόβουνα που λιώνουν απελευθερώνουν προϊστορικά τέρατα.

Παρακολουθούμε την μικρή Χασπάπι άλλοτε να επιστρατεύει τη φαντασία της για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και άλλοτε να στρέφεται στην πραγματικότητα για να διαχειριστεί τη φαντασία της.  Αυτή η εναλλαγή αντανακλάται σε ένα ιδιότυπο κινηματογραφικό ύφος που συνδυάζει την σκληρότητα του ντοκιμαντέρ και την ελευθερία του παραμυθιού και του ονειρικού κόσμου.

Η ταινία είναι δημιούργημα της κολεκτίβας των Court13, μίας ομάδας παραγωγής και επεξεργασίας ιδεών που εργάστηκε με τον Zeitlin σε συλλογικό πνεύμα. Αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη και είναι βασισμένη σε ένα πειραματικό θεατρικό έργο της Άλιμπαρ  με την οποία συνέγραψε και το σενάριο της ταινίας.

«Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» βραβεύτηκαν με το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής και το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάνταν αλλά και με τέσσερα ακόμα βραβεία στο φεστιβάλ των Καννών ενώ ήταν υποψήφια και για τέσσερα Όσκαρ.

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Α. Μοσκώφ, Μ. Παραδείση

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.