«Σιγή Ιχθύος» | To Cinedoc κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα

«Σιγή Ιχθύος» | To Cinedoc κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα

Τον Σεπτέμβριο το CineDoc ανανεώνει τις προβολές του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Αμαλιάδας, καθώς και σε 8 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Πρεμιέρα με το νέο ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος» των Θοδωρή Χονδρόγιαννου & Ανδρέα Λουκάκου, με θέμα ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου την εποχή της κλιματικής αλλαγής: την υπεραλίευση.

Η ταινία αποκαλύπτει πώς η Μεσόγειος είναι η πλέον αλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και πώς οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποτύχει να προστατέψουν τον περιβαλλοντικό της πλούτο.


Η «Σιγή Ιχθύος» ταξιδεύει από την Ελλάδα ως την Ισπανία και από την Ιταλία ως τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του εκρηκτικού προβλήματος της υπεραλίεσης. Στα κέντρα αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ συναντά επιστήμονες, πολιτικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές, για να κατανοήσει γιατί οι εθνικές και ενωσιακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Παράλληλα, εξερευνά προσπάθειες βιώσιμης αλιείας, στο πλαίσιο των οποίων οι ψαράδες καλούνται να συνεργαστούν με επιστήμονες, οργανώσεις και τοπικές Αρχές για να συνδιαμορφώσουν βιώσιμα όρια αλιείας, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερα μεροκάματα για τις οικογένειες των αλιέων.

Στο ταξίδι της, η «Σιγή Ιχθύος» καταγράφει την ψαροσύνη και την προαιώνια παράδοση των ψαράδων που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της υπεραλίευσης. Μπαίνει στα ψαράδικα και ταξιδεύει, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο, από την Καβάλα έως τη Σάμο και από την Παντελλερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, έως την Καταλονία. Εκεί αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αλιείς μας ανοίγουν τα καΐκια και τα σπίτια τους, μας φιλοξενούν μέσα στην καθημερινότητά τους, μας δείχνουν πώς οι ψαριές τους λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου, τα μεροκάματα πέφτουν και οι ίδιοι συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα για να επιβιώσουν.

Σε μία εποχή όπου η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η «Σιγή Ιχθύος» αποτυπώνει πώς η υπεραλίευση έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητά και την πλούσια ιστορία της.

Σε συνεργασία με το inside story.
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του iMEdD.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ανδρέας Λουκάκος & Θοδωρής Χονδρόγιαννος
70΄ | 2020 | Ελλάδα

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

- Τετάρτη 9/9, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτου Ελλάδος, Σίνα 31
Tην προβολή θα προλογίσoυν οι σκηνοθέτες

- Δευτέρα 17/9 , 22.15, Θερινό Κινηματογράφο Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14
Την προβολή θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες

- Τετάρτη 30/9, 20.00, Βοξ, Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια
Την προβολή θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες

Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.