Σεμινάριο Ιστορίας της τέχνης | Iconic VS Avant-garde

Σεμινάριο Ιστορίας της τέχνης | Iconic VS Avant-garde

Εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα κατάρτισης που προσφέρει στον τομέα του πολιτισμού, η Ελληνοαμερικανική Ένωση οργανώνει σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Θοδωρή Κουτσογιάννη αναλυτικό σεμινάριο σχετικά με τον εμβληματικό και πρωτοποριακό χαρακτήρα της τέχνης στον οπτικό πολιτισμό της νεωτερικότητας.

Ο ιστορικός της Τέχνης και Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, οργανώνει το σεμινάριο με επίκεντρο την ανάλυση έργων τέχνης του νεώτερου οπτικού πολιτισμού της Δύσης, από την ώριμη Αναγέννηση μέχρι και τον Μεσοπόλεμο, διερευνώντας τον εμβληματικό (iconic) ή/και τον πρωτοποριακό (avant-garde) χαρακτήρα τους.

Εστιάζοντας στον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως στην ιταλική καλλιτεχνική παράδοση, θα εξεταστούν, εν απολύτω αλλά και συγκριτικά μεταξύ τους, και σε ένα πλαίσιο οπτικής αντίληψης, πολιτισμικής παράδοσης και ιστορίας των ιδεών, έργα των: Tiziano Vecellio, Andrea Palladio, Giuseppe Arcimboldo, El Greco (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου), Michelangelo Merisi da Caravaggio, Nicolas Poussin, Gianlorenzo Bernini, Francesco Borromini, Antonio Canova, J.M. William Turner, Eugène Delacroix, François Auguste René Rodin, Giorgio de Chirico. Θα μελετηθούν, από άποψη τόσο καθαρά τεχνοϊστορική όσο και ευρύτερα πολιτισμική, μνημειώδη έργα της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής και της γλυπτικής, που συναποτελούν ένα «φανταστικό μουσείο» του νεώτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ως εμβληματικές και πρωτοποριακές εικόνες του.

------

Θοδωρής Κουτσογιάννης είναι Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Έχει διδάξει Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2009, 2011, 2018), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2010) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2009-14). Έχει δημοσιεύσει δοκίμια σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων, άρθρα σε περιοδικά, καθώς και μία μονογραφία κι έχει επιμεληθεί πληθώρα εκθέσεων.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.