Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας | Μπάγκειον

Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας | Μπάγκειον

Τι θα γινόταν, αν η Κασσάνδρα ενέδιδε στον έρωτα του Απόλλωνα; Ο Δημήτρης Δημητριάδης επιλέγει να ανασκευάσει το γνωστό μύθο. Η Κασσάνδρα, λοιπόν, αρνείται αρχικά τον έρωτα του Απόλλωνα. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεται το λάθος της και το διορθώνει. Η σύζευξη των δύο θα γίνει η αφορμή για να αποκαλυφθεί στην παρθένα ένας νέος κόσμος. Ο κόσμος της αγάπης.

Η Κασσάνδρα, πλέον, είναι μια μάντισσα που (προ)βλέπει το καλό. Δεν ευαγγελίζεται καταστροφές, αλλά χαρές. Σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο η Έλλη Τρίγγου μας μυεί στο αινιγματικό σύμπαν του συγγραφέα. Με φοβερή σωματικότητα γίνεται αρωγός του πάθους, από το οποίο εμφορείται η ηρωίδα και διακηρύσσει το μαζί, την ένωση. Γιατί η πράξη της Κασσάνδρας, η ένωση της με τον Απόλλωνα, είναι πράξη επαναστατική.

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Θάνος Σαμαράς θυμίζει κάτι από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το κοστούμι της ηθοποιού που ομοιάζει με στολή αστροναύτη, ο δυνατός κι επαναλαμβανόμενος ρυθμός της μουσικής, αλλά και η σκηνική κατασκευή με τις πολλαπλές καθρεπτικές επιφάνειες συνδυάζουν το εξωγήινο με το γήινο της ερμηνείας.

Μια ευφυής ανάγνωση ενός ποιητικού κειμένου.