Sō Percussion | To πιο ανατρεπτικό κουαρτέτο κρουστών

Sō Percussion | To πιο ανατρεπτικό κουαρτέτο κρουστών

Aν επιθυμεί κάποιος συστάσεις για το κουαρτέτο κρουστών Sō Percussion, αρκεί να διαβάσει πώς τους χαρακτηρίζει το περιοδικό The New Yorker: «Ένα αναζωογονητικό κράμα ακρίβειας, αναρχίας, αυστηρότητας και τρέλας».

Στο Summer Nostos Festival αυτό το κουαρτέτο της αχαλίνωτης φαντασίας και της ορμητικής δημιουργίας που οδηγεί σε νέες ηχητικές εμπειρίες, θα κάνει το κοινό να χαμογελάσει με τον τρόπο που περιγράφουν οι New York Times: «Πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελάει με απόλαυση, αλλά και σχεδόν στα όρια της δυσπιστίας. Μερικές φορές αυτή η αίσθηση έχει σχέση με το γεγονός ότι δεν μπορείς να προσδιορίσεις από πού προέρχεται ο ήχος που ακούς».

Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου απλώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει κορυφαίες δημιουργίες του 20ου αιώνα με την υπογραφή των Ιάννη Ξενάκη, John Cage, Steve Reich, συνεργασίες με σύγχρονους δημιουργούς, καθώς και δικές του συνθέσεις. Ουσιαστικά έχει επαναπροσδιορίσει τον ρόλο αλλά και την κλίμακα δημιουργίας ενός συνόλου κρουστών με τα 16 άλμπουμ, τις παγκόσμιες περιοδείες, τις πρωτοποριακές συνεργασίες και τα φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει. Τα μέλη του Sō Percussion λένε: «Δεν νιώθουμε την ανάγκη να καθορίσουμε τους εαυτούς μας ως ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μας πρόβα, το μόνο που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας».

Η σκηνική παρουσία του Sō Percussion χαρακτηρίζεται από ακαταμάχητη δυναμικότητα. Το κουαρτέτο εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελείται από τους Josh Quillen, Adam Sliwinski, Jason Treuting και Eric Cha-Beach. Συχνά συνεργάζεται με καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους σε χώρους πέρα από τις κλασικές αίθουσες μουσικής, όπως την τραγουδίστρια Shara Nova, το δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής Μatmos, τον θρυλικό ντράμερ Bobby Previte, την χορογράφο Shen Wei, τον συνθέτη και κιθαρίστα των The National Βryce Dessner -ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του δημιουργία, Triptych (Eyes Of One On Another), στο Summer Nostos Festival λίγες μέρες αργότερα. Για πέμπτη χρονιά το Sō Percussion έχει την εμπειρία του Edward T. Cone Ensemble-in-Residence στο πανεπιστήμιο Princeton.

Το κουαρτέτο πρεσβεύει ότι η μουσική αποτελεί ένα ουσιώδη παράγοντα της ζωής, έναν κοινωνικό δεσμό, ένα αποτελεσματικό εργαλείο που δημιουργεί σχέσεις και προωθεί την έννοια του πολίτη. Για το λόγο αυτό με ενθουσιασμό συμμετέχουν σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με τα μέλη του κουαρτέτου, οι πρόσφατες δουλειές τους κινούνται πέρα από τα όρια της ως τώρα γνωστής μουσικής δωματίου με κρουστά. Αποτελούν μια ώριμη μορφή τέχνης που ενεργοποιεί μια συμπαγή και πλούσια συνειδητοποίηση της εμπειρίας του ανθρώπου με την μουσική.

«Βρίσκουμε ιστορίες να αφηγηθούμε, τραγούδια να τραγουδήσουμε και κατά μήκος αυτής της διαδρομής η λέξη “κρουστά” στο όνομά μας αντιπροσωπεύει το ιδανικό του μεγαλύτερου δυνατού σύμπαντος πιθανοτήτων, αλλά και δυνατοτήτων» λένε οι ίδιοι. «Αναζητούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να δημιουργηθούν ισότιμες κοινότητες, να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των φύλων, πολυπολιτισμικότητα, αναγνώριση των τοπικών κοινοτήτων και οικονομική ισότητα».

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.