Ruby Tuesdays με βιβλίο, πολλή μουσική και πάρτι!

Ruby Tuesdays με βιβλίο, πολλή μουσική και πάρτι!

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και το Athens Voice Radio 102.5 συνδιοργανώνουν και παρουσιάζουν βραδιές αφιερωμένες στη μουσική και τις λέξεις, με βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων αφιερωμένα σε παγκόσμιους θρύλους της μουσικής, να συζητιούνται, να αναλύονται και να παρουσιάζονται από εξαιρετικούς καλεσμένους. Και μετά πάρτυ! 

Ruby Tuesday, 26 Φεβρουαρίου, Tiki (Φαλήρου 15) στις 20.00
Leonard Cohen: από τον Καναδά ως την Ύδρα είναι μόνο μερικά τραγούδια δρόμος.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Nalyssa Green, τραγουδοποιοί μιας Αθήνας όπου η πόλη και οι άνθρωποι είναι δεν είναι πλήθος, αλλά μονάδες, όπως και συναισθήματα, συζητούν για την ποίηση και τη μελωδία του μεγάλου Καναδού. Τα βιβλία του «Το αγαπημένο παιχνίδι» (Μελάνι), «Ο Λεονάρντ Κοέν με δικά του λόγια» (Μελάνι), είναι μια καλή αφορμή για να μυηθούμε στο συναίσθημα αλλά και την υπαρξιακή φλόγα που κατάκαιγε την ψυχή του. Από τους χειμώνες στο Μόντρεαλ μέχρι και τα καλοκαίρια στην Ύδρα, ορίστε μια βραδιά που θα μεταμορφώσει το Tiki σε ένα καμπαρέ από σουβενίρ των γειτονιών του κόσμου. Πόθοι, όνειρα, υπέροχοι απόκληροι, έλεος, μεταφυσική και ισόβια άνθρωποι, όπως έλεγε ο Κοέν. Κόντρα στον θάνατο, τον πόλεμο και τη μοναξιά. Αναμένεται μια πολύ θερμή βραδιά, σας προειδοποιούμε! 

Ruby Tuesday, 12 Μαρτίου, Au Revoir Bar (28ης Οκτωβρίου 136) στις 20.00
Λέξεις από Κ: οι Kinks και η Κυψέλη στη λογοτεχνία του Χρήστου Βακαλόπουλου. 

Αιωνία του! Δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, λογοτέχνης, ραδιοφωνικός παραγωγός και μεγάλος αισθηματίας, ο Χρήστος Βακαλόπουλος αγάπησε με πάθος τη μουσική των Kinks και τη γειτονιά του, την Κυψέλη. Για τους Kinks είχε τους λόγους του να πιστεύει πως είναι πιο μεγάλοι από τους Beatles και τους Rolling Stones, όσο για την Κυψέλη, πίστευε πως μόνο το Παρίσι την παραβαίνει σε ομορφιά! Η σκηνοθέτις (και ραδιοφωνική παραγωγός της μυθικής εκπομπής «Σκάλα για τα Αστέρια», του Δεύτερου Προγράμματος) Μαριτίνα Πάσσαρη και η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου έζησαν τον Χρήστο από κοντά και μιλούν για τη σημασία του να ενώνεις το τοπικό με το παγκόσμιο φτιάχνοντας έναν τόπο λογοτεχνίας και ύπαρξης που μόνο η λέξη glocal (global και local), μπορεί να περιγράψει. Έναν τόπο λογοτεχνίας που με βάση το βιβλίο του «Η Γραμμή του Ορίζοντος» (εκδόσεις Εστία) θα εκτιμηθεί και θα… ακουστεί! 

Ruby Tuesday, 26 Μαρτίου, Mingus Cavanar (Σκουφά 52) στις 20.00
Miles Davis: 59 τζαζ μποφόρ 

Ο Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας του βιβλίου «Μάιλς Ντέιβις, Εκτός Κλίμακας» (εκδόσεις Μελάνι) μαζί με τον πατριάρχη της Ελληνικής Τζαζ, πιανίστα Σάκη Παπαδημητρίου, ξεφυλλίζουν την αυτοβιογραφία του μεγάλου μουσικού που επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σέλας. Και να η αφορμή για μια νύχτα αφιερωμένη στις νότες αλλά και τον πολυτάραχο βίο ενός μουσικού που με τους 59 δίσκους του καθόρισε όσο κανένας άλλος την ιστορία και την πορεία της τζαζ σε όλες τις εκδοχές της: από το be bop ως το χιπ χοπ, και από την cool jazz μέχρι την ψυχεδελική άφρο. Miles Davies: ο απόλυτος τρομπετίστας, σε μια βραδιά μύησης, μέθεξης και μοναδικής συνύπαρξης μουσικών ιδιωμάτων! 
 

Για τον Απρίλιο ετοιμάζονται κι άλλα..:

Hey Mr. Tambourine Dylan, play your Bob for me! 
Μια νύχτα αφιερωμένη σ' αυτόν που η τραγουδοποιία, η ποιητική αλλά και η συνολική προσέγγισή του στη ζωή, τον οδήγησαν από τις συναυλίες στο βραβείο Νόμπελ και από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60 στο σήμερα, όπου ο Bob Dylan συνεχίζει τις περιοδείες τραγουδώντας ό,τι θέλει και όπως θέλει! Οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Μάκης Μηλάτος και Γιάννης Παντελάκης θα ακτινογραφήσουν όλη την πορεία του μεγάλου μοναχικού: μπορεί κανείς να ορίσει με σαφήνεια, εκτός φυσικά από τον ίδιο τον Dylan, τι ακριβώς ήταν και είναι; Ποια τα όρια της μουσικής και της ποίησης, του λόγου της πολιτικής αλλά και της πολιτικής του λόγου, παιγμένα με νότες; Πόσο μακριά και πόσο κοντά από τη δημόσια εικόνα του μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε; Πυξίδα ένα σημαδιακό βιβλίο για τον Dylan: «Η ζωή μου» - Η αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Ziggy boys and Ziggy girls, let's dance! 
Η τελευταία Ruby Τρίτη θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτι στο Bios, αφιερωμένο στον David Bowie. Πιο πριν, βέβαια, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Μαρκουλή, που στο βιβλίο της «Αναζητώντας τον Starman» (εκδόσεις Fairead) περιέγραψε το φαινόμενο στην απόλυτη ολότητά του, μαζί με τον μουσικό Γιώργο Δημητριάδη, θα αναπτύξουν όλο το bowieκό Zeitgeist. Η περσόνα, το ρίσκο, η πολυσχιδής μουσική του ταυτότητα, τα χρόνια στο Βερολίνο, η μόδα, η συνομιλία του με όλα τα ρεύματα της μουσικής, η πρωτοπορία και το ταραχώδες μιας τέχνης περί του είναι. Προσωπεία, αποκλίσεις, αναφορές, ζωγραφική, σινεμά, και προπάντων μια απάντηση στο ερώτημα αν είναι η μεγαλύτερη περσόνα όλων των εποχών!

--

Προηγούμενες εκδηλώσεις:

> Ruby Tuesday, 15 Ιανουαρίου, Τσιν-Τσιν (Κιάφας 6) στις 20.00 // Moby: Μέρες και νύχτες που χόρευαν σαν πορσελάνη! 
> Ruby Tuesday, 29 Ιανουαρίου, Ιπποπόταμος (Δελφών 3β, Κολωνάκι) στις 20.00
Woody Guthrie & Patti Smith: Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη!
> Ruby Tuesday, 12 Φεβρουαρίου, Εφημερίδα (Σίνα και Βησσαρίωνος) στις 20.00
Keith Richards, αγόρι από πέτρα ή εκείνος που δεν λύγισε ποτέ!
(photo Michael Putland/Getty)