Red or Dead| Έκθεση ζωγραφικής της Ιόλης Ξιφαρά

Red or Dead| Έκθεση ζωγραφικής της Ιόλης Ξιφαρά

Ο Ευάγγελος Γεωργούλης και ο Χώρος Τέχνης 212Arts παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής Red or Dead της Ιόλης Ξιφαρά, η οποία παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου λόγω της αθρόας προσέλευσης και της μεγάλης απήχησης του κοινού. Έτσι, ακόμη περισσότεροι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα της Ιόλης στον ιδιαίτερο χώρο Τέχνης 212 ARTS.

Ο  Χώρος Τέχνης 212Arts είναι ένας νέος χώρος που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας ως αποτέλεσμα της ανάγκης που προέκυψε από τον εγκλεισμό για αναστοχασμό και ανθρώπινη επικοινωνία μέσα από την τέχνη. Στεγάζεται στον πρώτο όροφο ενός ανακαινισμένου νεοκλασικού στο κέντρο του Πειραιά και φιλοδοξεί να φέρει νέες αισθητικές προτάσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η Ιόλη Ξιφαρά είναι ζωγράφος. Ασχολείται με τη θεματική Red or Dead από τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα με τη δημιουργία μεγάλων κόκκινων τριαντάφυλλων και συνεχίζει μέχρι σήμερα πειραματιζόμενη με διάφορα υλικά σε ποικίλες διαστάσεις και επιφάνειες. Είναι έργα που δημιουργούνται μέσα από μια ζωγραφική χορογραφία προκειμένου να εκφράσουν ένα συναίσθημα. Αποτελούν ζωγραφικές μονογραφές και συμβολικά ιδεογράμματα που επιχειρούν να μεταφέρουν μέσα από μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία την πνευματική σύλληψη σε φυσικό αντικείμενο μέσα από μια συνεχή ροή από το χέρι και όλο το σώμα του καλλιτέχνη. τα συμβολικά κόκκινα τριαντάφυλλα σε υπερφυσικό μέγεθος. Ο συσχετισμός με το κόκκινο του Πειραιά δεν ήταν προγραμματισμένος, αλλά προέκυψε αυθόρμητα, δίνοντας το έναυσμα για να δημιουργηθούν νέα έργα ειδικά για την έκθεση στον Πειραιά.

Θα εκτεθούν επίσης έργα από την ενότητα Στέλλα – Περσεφόνη που αξιοποιούν τον ιδιαίτερο θεατρικό και ταυτόχρονα εσωστρεφή χαρακτήρα του χώρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
* Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 16:00 - 19:00
                                   Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 13:00 - 15:00

* Περισσότερες πληροφορίες και επίσκεψη με ραντεβού:
Τηλέφωνο : +30 210 4285133
Email : details@212arts.gr
* Διοργάνωση Level Communications
* Φωτογραφία έργου: Φάνης Βλασταράς
* Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του Covid-19, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

______________________________________________________________

Η Ιόλη Ξιφαρά γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Μάνη και την Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δέχτηκε την πρώτη ενθάρρυνση να ακολουθήσει καλλιτεχνική σταδιοδρομία από τον καθηγητή των τεχνικών Τάσο Μουζάκη. Η καθοριστική στιγμή που αποφάσισε να γίνει ζωγράφος ήταν η γνωριμία της με τη ζωγράφο και γλύπτρια Βάνα Ξένου. Παρακολούθησε τα φροντιστήριο σχεδίου του Βρασίδα Βλαχόπουλου, του Τάσου Ρήγα και του Νίκου Στέφου, και διδάχτηκε την τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής από τον Δημήτρη Φώτου και τον Κώστα Αργύρη.
Από το 1989 ως το 1994 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στα εργαστήρια του Χρόνη Μπότσογλου και του Δημήτρη Μυταρά και το 1990, 1991 και το 1992 έλαβε το αριστείο εργαστηρίου. Το 1992-1993 σπούδασε με υποτροφία Erasmus στην École Nationale Superieur des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου έμαθε την τεχνική της νωπογραφίας (φρέσκο). Στο Παρίσι γνώρισε τον ζωγράφο  Αλέκο Φασιανό, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε για πολλά χρόνια παράλληλα με την επίσημη εκπαίδευση, όπως οι παλιοί μαθητευόμενοι ακολουθούσαν τους μαστόρους για να μάθουν την τέχνη μέσα από την πρακτική.
Έχει κάνει πολλές προσωπικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2016 προσκλήθηκε από τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη να φιλοτεχνήσει κατά χώραν (ιν σιτθ) και να εκθέσει πρωτότυπα έργα (νωπογραφίες) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης σε επικοινωνία με τους επισκέπτες. Την ίδια χρονιά φιλοτέχνησε το τυχερό του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής για το 2017 με τίτλο “Μουσική Ευρώπη”. Πίνακές της βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Ιόλη Ξιφαρά εμπνέεται κυρίως από τη φύση, τη μουσική, τον έρωτα, την τέχνη. Η ανθρώπινη μορφή, τα λουλούδια, τα πουλιά, οι άγγελοι είναι θέματα που επανέρχονται διαρκώς στη ζωγραφική της. Ζωγραφίζει ελαιογραφία, ακουαρέλα και νωπογραφία (φρέσκο). Δίνει μεγάλη σημασία στην ποιότητα των υλικών ώστε τα έργα να ωριμάζουν καλά με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύει ότι η φωτογραφία δεν αποδίδει πιστά την ζωγραφική. Την εμπνέει η ζωή και αναζητά πάντοτε το πνευματικό πίσω από τα αντικείμενα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.