Reality Check :: Ποια είναι η δική σου πραγματικότητα;

Reality Check :: Ποια είναι η δική σου πραγματικότητα;

«Η φαντασία είναι το μοναδικό όπλοστον πόλεμο ενάντια στην πραγματικότητα»
- Lewis Carroll, δια στόματος γάτου Cheshire, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, 1865

Το ψυχιατρικό νοσοκομείο του Δαφνίου τοποθετείται στον άξονα της αρχαίας Ιεράς Οδού που ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα [από τον δρόμο αυτό περνούσε η τελετουργική πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων κατά την αρχαιότητα] και ακριβώς απέναντι από το ιερό του θεού Απόλλωνα πάνω στο οποίο αργότεραχτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους η Μονή Δαφνίου. Σε αυτόν τον τόπο της ύψιστης πνευματικότητας και νοητικής αναγέννησης κατά τα αρχαία χρόνια, το νοσοκομείο του Δαφνίου χτίστηκε το 1925 και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση reality check σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλουκαι με οργανωτή την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία artefactathens, θα λάβει χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα–σήμερα εγκαταλελειμμένα–κτίρια της περιοχής του νοσοκομείου και θα εστιάσει πέρα από την αντικειμενική υπόσταση ενός ψυχιατρείου. Θα στρέψει το βλέμμα μας μακριά από νοήματα θεσμικού εγκλεισμού, θα αναιρέσει και θα παρακάμψει τη διανοητική διαταραχή ως ιατρική πάθησηκαι θα ερευνήσειτους δομικούς περιορισμούς και ταχαρακτηριστικάτουνουσε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο.

Η ατοπικότητα [το να μην αντιλαμβάνεται κανείς σύνορα και όρια] είναι ένας όρος που θα ερευνηθεί περαιτέρω σε αυτή την έκθεση. Επίσης, θα εξεταστεί πώς η συνείδηση, η γλώσσα και ο λόγος αντιστέκονταιστη βαρύτητα και πώς, αρκετά συχνά, πραγματικά οπτικά τοπία μετατρέπονται σε νοητικά πεδία και αντίστροφα. Νοήματα του μέσα και του έξω θα ληφθούν επίσης υπόψη [πούβρίσκεται η τρέλα στα αλήθεια; Πούσυνήθως εντοπίζουμε το πραγματικόφρενοκομείο;].

Αυτή δεν είναι μία έκθεσηγια το ψυχιατρείο perse. Οι θεατές θα εισέλθουν στον μικρόκοσμο ενός ασύλου αλλά θα φύγουν έχοντας γίνει μάρτυρες του τί θα μπορούσε να σημαίνει άτοπος χρόνος και άχρονος τόπος, υπό το φίλτρο της πανταχού παρούσας ανθρώπινης συνείδησης.

Το νοσοκομείο αποτελεί πλέον ένα απλό σημείο εκκίνησης και η έκθεση θα φέρει στο προσκήνιο όχι μόνο τους ιδεολογικούς παραλογισμούς της ύπαρξής μας αλλά επίσης θα ξετυλίξει και θα αναλύσει τη σημασία της διαδοχικά,σ τρώμα-στρώμα.

Τριάντατέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούνται να συμμετέχουν με έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο [site-specific] και στο εννοιολογικό πλαίσιο της έκθεσης [context-responsive] καινα δημιουργήσουν με το ποικιλόμορφο οπτικό [ήμη] λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις [performances].

Η πρακτική του κάθε εικαστικού θα συγκροτήσει μια συλλογική προσπάθεια ταξινόμησης πιθανοτήτων με την ανθρώπινη ύπαρξη ως πρωταγωνιστή που βρίσκεται σε μια αδιάλειπτη μάχη με τον χρόνο και τον χώρο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Εοζέν Αγκοπιάν, Λυδία Ανδριώτη, Κατερίνα Αποστολίδου, Zeina Barakeh, Orit Ben-Shitrit, Μάριος Βουτσινάς, Brothers Quay, Αικατερίνη Γεγησιάν, Robert Cahen, Γιώργος Γιώτσας, Ειρήνη Γκόνου, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Άντζη Δρακόπουλος, Ελένη Ζούνη, Daniel Hill, Μάριον Ιγγλέση, Ελίνα Ιωάννου, Βασίλης Καρούκ, Renee Magnanti, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Βάνα Ντατσούλη, Bill Pangburn, Ελένη Πανουκλιά, Βιβή Περυσινάκη, Άντα Πετρανάκη, Belle Shafir, Δήμητρα Σκανδάλη, Μαριάννα Στραπατσάκη, Λάμπρος Τακλής, Νίκος Τρανός, Τάνια Τσιρίδου,Έφη Φουρίκη, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.