Ομαδική έκθεση «Υπναγωγία και άλλες δράσεις»

Ομαδική έκθεση «Υπναγωγία και άλλες δράσεις»

Η ps [υ]art therapy gallery παρουσιάζει την έκθεση ΥΠΝΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ που αποτελεί μέρος του του project “ΜΕΤΑτροπή_’Ατροπος_ I, II, III”. Eστιάζοντας στη θεραπεία μέσω της σύγχρονης τέχνης και τις επιμελητικές πρακτικές, καθώς και στους τρόπους που η διατομεακή καλλιτεχνική πρακτική και η εικαστική δημιουργία μπορεί να συμβάλλει στην ψυχική υγεία οι εικαστικοί Αλίκη Κρικίδη, Fette Sans, Jack Catling διερευνούν τη σχέση τέχνης, ψυχής και ψυχικής διεργασίας.

Τα έργα των εικαστικών συνομιλούν μεταξύ τους, καθώς και με έννοιες που απασχολούν τη σύγχρονη ψυχολογία όπως η υπναγωγία, η υπνοπαράλυση, το όνειρο και οι φάσεις συνειδητότητας. Η άμεση και ενδελεχής διείσδυση στα θέματα ψυχικής διεργασίας από τους τρεις εικαστικούς βυθίζει τους θεατές σε μια οικεία, άλλα και ανήσυχη απεικόνιση περιβαλλόντων που διαπερνούν το ονειρικό και το φαντασιακό.

Τα έργα εξετάζουν μεταξύ άλλων την έννοια της ψευδαίσθησης και τις υπναγωγικές εμπειρίες που συντελούνται κατά τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις φάσεις συνειδητότητας (γνωστή και ως φάση εγρήγορσης) και της φάσης του ύπνου, καθώς και στα κρυφά σημεία του ύπνου REM που αναδύονται κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η ποιητική που αναπτύσσεται διερευνά τη συνειδητότητα και τον ύπνο ως ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά μέσα στην ιστορία της τέχνης. Η σύγχρονη τέχνη είναι τόσο προσηλωμένη στην ιδέα του ονείρου που κάποιος θα δυσκολευόταν να ονομάσει έναν καλλιτέχνη στη μεταπολεμική εποχή που δεν είχε εμπλακεί με αυτό το θέμα σε κάποιο επίπεδο. Η πίστη ότι το άτομο περιορίζει σε τέτοιο βαθμό τα θέλω και τα ένστικτά του με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου του παραμένει ισχυρή, καθώς η θεματική του ονείρου είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της σύγχρονη καλλιτεχνικής παραγωγής.

Η υπναγωγία περιγράφει έντονες ονειρικές, ακουστικές, οπτικές ή απτές αισθήσεις που συχνά συνοδεύονται από υπνοπαράλυση ενώ η υπνοβασία είναι η διαταραχή της συμπεριφοράς κατά τον ύπνο, στην οποία o ασθενής φαίνεται να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να περπατάει ή να κάνει διάφορες άλλες δράσεις, χωρίς να έχει καμία ανάμνηση αυτών των δράσεων. Το κοινό εικαστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τους τρείς καλλιτέχνες βρίσκεται στο μεταίχμιο συνειδητών και ονειρικών δράσεων, στο μεταίχμιο πραγματικότητας και συνείδησης.



Επιμέλεια:
Sozita Goudouna, Διδάκτωρ Ιστορίας της τέχνης,
Elena Tonikidi, εικαστικός, art- therapist

Για τιμές εισιτηρίων, πληροφορίες τηλεφωνικά στο 6970898814 ή ηλεκτρονικά στο ps.u.art.therapy.gallery@gmail.com.

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Μαίου, 2019, ώρα: 20.30

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.