Ψηφιακά εικαστικά εργαστήρια στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ψηφιακά εικαστικά εργαστήρια στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μικροί καλλιτέχνες εν δράσει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που διοργανώνει ψηφιακά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 3-10 ετών με θέμα την τέχνη, το εργοστάσιο και τους ανθρώπους.

Πόσες ιστορίες κρύβονται πίσω από γνωστά έργα τέχνης; Πόσοι άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν μέσα σ’ ένα πίνακα; Τι σχέση έχει ένα παλιό εργοστάσιο φωταερίου με την τέχνη;

Αυτόν τον ιδιαίτερο χειμώνα, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει σχεδιάσει και προτείνει μία ξεχωριστή σειρά ψηφιακών εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 3-10 ετών, με έμπνευση τους ανθρώπους πίσω από σπουδαία έργα τέχνης αλλά και μέσα σε αυτά, καθώς και τους ανθρώπους που έδωσαν ζωή στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Ένα σπουδαίο εργοστάσιο που φώτισε την πόλη για σχεδόν 130 χρόνια, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας και της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

Χωρίς να βγούμε καν απ’ το δωμάτιό μας, ταξιδεύουμε στην παγκόσμια τέχνη, μέσα από τα έργα πέντε μεγάλων καλλιτεχνών από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα: από την Αναγέννηση στον υπερρεαλισμό και από εκεί στην pop art και τη σύγχρονη τέχνη. Τα παιδιά μαθαίνουν ιστορίες και επινοούν νέες, πειραματίζονται με υλικά, γνωρίζουν τεχνικές και φτιάχνουν τη δική τους εικαστική γλώσσα. Θα στήσουν μια μεγάλη γιορτή με φανταστικούς φίλους, όπως o Μαξ Ερνστ, θα γνωρίσουν τους υπέροχους καλεσμένους του και θα μάθουν την τεχνική του κολάζ. Θα χορέψουν στο σκοτάδι με τις φιγούρες της χαρισματικής Πάουλα Ρέγο και θα κατασκευάσουν τους δικούς τους μικρούς χορευτές και τις σκιές τους. Θα τρυπώσουν στο εργοστάσιο του εκκεντρικού Άντυ Γουόρχολ και θα φτιάξουν pop-art πορτραίτα με διάσημες προσωπικότητες της εποχής μας - αλλά και του εργοστασίου φωταερίου. Θα γίνουν μεγάλοι ζωγράφοι και θα ολοκληρώσουν το έργο του Φλαμανδού Πίτερ Μπρέγκελ, ανακαλύπτοντας τα μικρά μυστικά που κρύβουν οι πίνακές του και παίρνοντας μια γεύση τού πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 400 χρόνια. Τέλος, θα επιστρέψουν στο σήμερα και θα δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο πλήθος από απίθανες φιγούρες, γνωρίζοντας έτσι έναν από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής μας, τον Άντονι Γκόρμλι.

Με έμπνευση, τον άνθρωπο, τα παιδιά γίνονται μικροί καλλιτέχνες και καλούνται να βάλουν όλη τους τη φαντασία για να φτιάξουν τους πιο παράξενους, διαφορετικούς και μοναδικούς ανθρώπους που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην τέχνη και στο εργοστάσιο. Ειδικότερα: 

Χορεύοντας στο σκοτάδι με την Πάουλα Ρέγο
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο και την ιστορία της σπουδαίας ζωγράφου από την Πορτογαλία, φτιάχνουν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες με αφορμή τους πίνακές της και κατασκευάζουν με απλά υλικά τους δικούς τους μοναδικούς χορευτές και τις σκιές τους.
Το pdf του εργαστηρίου θα το βρείτε εδώ.  
* για παιδιά από 7 ετών

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Πίτερ Μπρέγκελ
Τα παιδιά γίνονται ζωγράφοι και «συνεχίζουν» το έργο του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου, ανακαλύπτοντας μικρά μυστικά που θα τα βοηθήσουν να πάρουν μια γεύση από το πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν από περίπου 400 χρόνια.
Το pdf του εργαστηρίου θα το βρείτε εδώ.  
* για παιδιά από 7 ετών

Γιορτάζοντας παρέα με τον Μαξ Ερνστ
Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού αντλούσε έμπνευση ο σπουδαίος καλλιτέχνης και, με αφορμή ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα του, στήνουν τη δική τους ξεχωριστή γιορτή χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ.
Το pdf του εργαστηρίου θα το βρείτε εδώ.
* για παιδιά από 7 ετών

Φτιάχνοντας φιγούρες με τον Άντονι Γκόρμλι
Τα παιδιά γνωρίζουν έναν από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής μας, ανακαλύπτουν το έργο του, κατασκευάζουν τις δικές τους απίθανες φιγούρες, τις χρωματίζουν και γεμίζουν με κόσμο το δωμάτιο τους.
Το pdf του εργαστηρίου θα το βρείτε εδώ.
* για παιδιά από 3 ετών

Ζωγραφίζοντας στο εργοστάσιο του Άντυ Γουόρχολ
Τα παιδιά γνωρίζουν το έργο του διάσημου εκκεντρικού καλλιτέχνη και φτιάχνουν τα δικά τους μοναδικά pop-art πορτραίτα με διάσημες προσωπικότητες της εποχής μας αλλά και του παλιού εργοστασίου.
Το pdf του εργαστηρίου θα το βρείτε εδώ.
* για παιδιά από 3 ετών

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.