«ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ και ΒΛΕΜΜΑ» Έκθεση φοιτητών της ΑΣΚΤ

«ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ και ΒΛΕΜΜΑ» Έκθεση φοιτητών της ΑΣΚΤ

Το εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ παρουσιάζει στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης ομαδική έκθεση με τίτλο «Προσωπείο και Βλέμμα», στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του εργαστηρίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Αφορμή των έργων στάθηκαν δύο ασκήσεις που αποτέλεσαν τα θέματα επεξεργασίας εκείνης της χρονιάς και έφεραν τους τίτλους «Η μάσκα μου» και «Το βλέμμα». Μέσα από τις ασκήσεις, οι φοιτητές διερεύνησαν τη σχέση του προσώπου τους με το αντίγραφό του και το προσωπείο καθώς και τον ρόλο του βλέμματος στην γλυπτική απεικόνιση ενός ανθρώπινου προσώπου και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τα εικαστικά και τεχνικά ζητήματα που τους τέθηκαν.

Πρόσωπο και προσωπείο αναπτύσσουν μια σχέση αλληλεπίδρασης. Το προσωπείο (ή η μάσκα) συνιστά ένα άλλο πρόσωπο, μια άλλη όψη του προσώπου, το οποίο φέρει ιδιότητες και χαρακτηριστικά του προσώπου που καλύπτει. Από την άλλη, το πρόσωπο που φορά ένα προσωπείο καλείται να υιοθετήσει την νέα όψη του. Εάν θεωρηθεί, λοιπόν, ότι η μάσκα αποτελεί μια πλαστική επιφάνεια επί της οποίας εκφράζεται μια προσωπικότητα, το ζήτημα που ανακύπτει για έναν γλύπτη όταν καλείται να δημιουργήσει ένα προσωπείο, λαμβάνει εικαστικές, εκφραστικές και συναισθηματικές διαστάσεις.

Το βλέμμα, η ματιά, το κοίταγμα αποτελούν τρόπους οπτικής σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, τρόπους συσχέτισης του ανθρώπου με τον εξωτερικό κόσμο αλλά και τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων· τρόποι, οι οποίοι συμπυκνώνονται και εκφράζονται στα ανθρώπινα μάτια και στην κίνησή τους. Σε αυτό, άλλωστε, εδράζεται το γεγονός ότι η απόδοση των ματιών διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία σε όλη την ιστορία της, αποτελώντας μέχρι και σήμερα θέμα που απασχολεί τους καλλιτέχνες.

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου | Μάρκος Γεωργιλάκης, Γλύπτης - Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.
Σχεδιασμός έκθεσης | Ηρώ Μανδηλαρά, Πανεπιστημιακή υπότροφος Α.Σ.Κ.Τ.

Εγκαίνια: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019 στις 12.00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.