Πρόγραμμα συλλογικού καλλιτεχνικού πειραματισμού: Μέσα στην εικόνα/Reenacting cinema through extended media

Πρόγραμμα συλλογικού καλλιτεχνικού πειραματισμού: Μέσα στην εικόνα/Reenacting cinema through extended media

Το Πολυδύναμο Κέντρο Επικοινωνίας «Φούρνος» σε συνεργασία με τη Σχολή Ecole Nationale des Arts Décoratifs (Παρίσι) παρουσιάζει ένα ψηφιακό διαδραστικό καλλιτεχνικό περιβάλλον και παράλληλες δράσεις στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ και το Θέατρο Φούρνος.

Με τίτλο ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ/Reenacting through extended media παρουσιάζονται έργα από καλλιτέχνες και ερευνητές των εργαστηρίων Reflective Interaction και Spatial Media Research της Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του κέντρου Φούρνος. 

Συμμετέχουν, επίσης, το εργαστήριο των Πολυμέσων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ΙΔΕΑ 

Μέσα στην αίθουσα ενός παλιού κινηματογράφου, ο επισκέπτης-θεατής καλείται να περιηγηθεί σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, να το κατοικήσει, να το αλλάξει, να βιώσει από διαφορετικές οπτικές και κλίμακες θέασης τα διαδραστικά θεάματα του, να συμμετέχει σε αυτά, να ψυχαγωγηθεί, να αναπτύξει έναν διάλογο, να στοχαστεί.
Τα έργα, αν και λειτουργούν μέσα από μηχανισμούς εκτεταμένης πραγματικότητας, προβάλλονται στην ειδικά διαμορφωμένη κινηματογραφική αίθουσα με τη μορφή που θα είχε ένα φεστιβάλ ταινιών.
'Εμπρακτα μπαίνουν τα ερωτήματα: τι αλλάζει σήμερα στους χώρους παρουσίασης των έργων όταν ο επισκέπτης κατοικεί μέσα στην εικόνα; Πώς θα είναι ο πραγματικός χώρος που θα φιλοξενεί τον εικονικό χώρο;
Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι χώροι προβολής που όλοι έχουμε αγαπήσει και πώς θα εξελιχθούν τα έργα ώστε να απευθύνονται διαδραστικά σε πολυπληθές κοινό;
Και τέλος το πιο σημαντικό: Τι ιδέες θα προκύψουν μέσα από αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά; Και βέβαια τι μορφή θα έχουν οι νέες αυτές μορφές τέχνης και διασκέδασης ως οικονομικό σύστημα; 

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι οι καλλιτέχνες και ερευνητές: Μάνθος Σαντοριναίος, Samuel Bianchini, François Garnier.

Στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου θα παρουσιάζονται με τη σειρά, ακολουθώντας τη λογική ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, συμμετοχικά έργα εκτεταμένης πραγματικότητας, cinema 360°, καθώς και έργα τα οποία αναπτύσσουν διαδρομή μέσω προηγούμενων μηχανισμών όρασης υπολογιστή και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας. 

Οι καλλιτέχνες και επιστήμονες που συμμετέχουν είναι οι: Κωνσταντίνα Βέτσιου, Samuel Bianchini, Continuum Collective Κατερίνα Γράδου, Dominique Cunin, François Garnier, Nefeli Georgakopoulou, Νεφέλη Δημητριάδη, Dionysios Zamplaras, Σταυρούλα Ζώη, Λευτέρης Κοντοπόδης, Κατερίνα Κορρέ, Sophia Kourkoulakou, Αννα Μελή, Πέννυ Μηλιά, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Oussama Moubarak, Νικήτας Μπαχάρας, Αναστάσιος Ρούσσος, Rémi Sagot-Duvauroux, Μάνθος Σαντοριναίος, Δημήτρης Τσάκας, Βανέσσα Φερλέ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7-9 Δεκεμβρίου 2023, 19:00 με 23:00 | Ιστορικός κινηματογράφος Άλφαβιλ
Προβολές

10 Δεκεμβρίου 2023 | Ιστορικός Κινηματογράφος Άλφαβιλ
Ημερίδα-εργαστήριο με τον τίτλο «'Οταν θα καταλάβουμε ότι η Γη δεν είναι πλέον στρογγυλή» σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και Αγγελικής Πούλου

Δεν πρόκειται ακριβώς για μια τυπική ημερίδα, αλλά για ένα εργαστήριο επεξεργασίας ιδεών και πληροφοριών, την ίδια μορφή εξάλλου θα έχει και η τριήμερη παρουσίαση των εξελιγμένων τεχνολογικά καλλιτεχνικών έργων έχοντας σαν κεντρικό άξονα την άποψη ότι δεν ξεχωρίζει η Τέχνη σαν κάτι υπεράνω της κοινωνίας, αλλά είναι μέσα σε αυτήν, οπότε το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην έννοια της πρωτοπορίας όπως διατυπώθηκε κατά τον 20ο αιώνα, αλλά και στον ίδιο τον πολιτισμό έτσι όπως αυτός μεταβάλλεται ραγδαία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Συμμετέχουν οι:
Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος Διευθυντής του Fournos Lab και καθηγητής της ΑΣΚΤ (2000-2021),
Δρ. Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου Digital Freedom Fund/Univesrity of Amsterdam
Δρ. Αγγελική Πούλου Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος ΨΗφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου Μέλος των Medea Electronique Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Εργαστήριο Πολυμέσων και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 
Γιώργος Τριχόπουλος Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλους της ερευνητικής ομάδας Intelligent Interaction group. 

10 & 11 Δεκεμβρίου, 18:00-21:00 | Θέατρο Φούρνος
Παρουσίαση των Προγραμμάτων Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που ασχολούνται με την Ψηφιακή Τέχνη

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης: Για τις ανάγκες της έκθεσης έχει δημιουργηθεί η ειδική εφαρμογή Chat@Alphaville: an AI real-time multilingual catalog. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο chatbot το οποίο παίζει το ρόλο του καταλόγου της Εκδήλωσης . Έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα ερωτήματα των επισκεπτών σε οποιαδήποτε γλώσσα και να απαντάει σε πραγματικό χρόνο, τόσο σε σχέση με στοιχεία που αφορούν στο θεωρητικό μέρος, την ιστορία του κ.α. Είναι μια εργασία του Γιώργου Τριχόπουλου στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, σε συνεργασία με τον Μάνθο Σαντοριναίο και την Σταυρούλα Ζώη.

Η εκδήλωση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Υποστηρίζεται απο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.