Πρόγραμμα Ιανουαρίου στο χώρο Zp87

Πρόγραμμα Ιανουαρίου στο χώρο Zp87

Παρασκευή 13/1 στις 9.00μ.μ.
Leoforio… «A memory of a memory that we are all left with»

Leoforio…ονομάζεται το προσωπικό project του Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλου. Το 2016 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο, «Firs stop». O δίσκος κάνοντας αίσθηση από την πρώτη στιγμή, επιλέχτηκε από τη «Στέγη Γραμμάτων και τεχνών» του ιδρύματος Ωνάση να παρουσιαστεί το 2017 στο φεστιβάλ «New jazz Generation», ενώ το 2018 παρουσιάστηκε στο Syros Jazz festival.

Το Leoforio εμφανίζεται ξανά, με νέες πρωτότυπες συνθέσεις και νέους «συνοδηγούς» παρουσιάζοντας τον καινούριο δίσκο του «A memory of a memory that we are all left with». Ένα μωσαϊκό ήχων που συνθέτει εικόνες από τη σύγχρονη αυτοσχεδιαστική, ψυχεδελική και κινηματογραφική μουσική. Mικρές μουσικές ιστορίες, παράξενα ηχοτοπία, δρομολόγια της στιγμής, σας προσκαλούν να πάρετε μέρος σε αυτή τη διαδρομή.

Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος: συνθέσεις, κιθάρα
Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος: κόντρα μπάσο
Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα

Σάββατο 14/1στις 9.00μ.μ.
Περσική μουσική Navaye Bi Nahoft

Βραδυά περσικής μουσικής  και ποίησης για τη «Γυναίκα Ζωή Ελευθερία».

Αυτοσχεδιασμοί  ιρανικής κλασικής μουσικής μαζί με ποιήματα των μεγάλων ποιητών Rumi, Hafez, Aref Ghazvini και απαγγελία ποιημάτων του Σαΐντ στα ελληνικά και στα φαρσί. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στο Ιράν και τη λειτουργία της τέχνης  μέσα σε δύσκολα καθεστώτα.

Dawoud: Taar
Hooman: Daf,Tomback
Σαΐντ: ποιήση & αφήγηση

Κυριακή 15/1 στις 9:00μ.μ.                                                                                                                 
Ίος

Οι Ίος είναι ένα νέο συγκρότημα που πρωτοεμφανίστηκε με την διασκευή τους στο παραδοσιακό της Καλύμνου, Θαλασσάκι μου. Η ερμηνεύτρια Αθηνά Χιώτη και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Χούλης, μαζί με τον Γιάννη Ευσταθόπουλο στα κρουστά και τον Ηλία Πανταζή στο ηλεκτρικό μπάσο αποτελούν τον πυρήνα της μπάντας Ίος, που αγαπά να διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια και να δημιουργεί συνεχώς πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις παιγμένα με τον τρόπο όσων έχουν αγαπήσει: τζαζ, έθνικ και ροκ. Ένα δυναμικό κουαρτέτο που ήρθε για να μείνει. Οι Ίος κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Βαθύ Ταξίδι  από την δισκογραφική εταιρεία Μικρός Ήρως σε στίχους του Βασίλη Γκίκα και του Παντελή Τσομπάνογλου. Με απολύτως αβίαστο τρόπο πλέκουν φυσικό και ηλεκτρικό ήχο, τύμπανα και στάμνα και μπεντίρ, γιουκαλίλι και ηλεκτρική κιθάρα, ακουστικό μπάσο και πολλά φωνητικά, δίνοντας μια φρέσκια πρόταση αποτελούμενη από παλιά αγαπημένα υλικά. Ένα μοναδικό μουσικό κράμα, που αναδύει μεθυστικά έθνικ, τζαζ και ροκ στοιχεία, με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσικής περιπλάνησης στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.

Αθηνά Χιώτη: φωνή
Γιάννης Χούλης: συνθέσεις, φωνητικά, κλασική & ηλεκτρική κιθάρα, γιουκαλίλι
Γιάννης Ευσταθόπουλος:  στάμνα, μπεντίρ, ρεκ, νταφ, καχόν, κρουστά
Ηλίας Πανταζής: ηλεκτρικό μπάσο

Πέμπτη 19/1 στις 9.00μ.μ.
Caracals

Οι Caracals είναι μια ethnic μπάντα από την Αθήνα. Η μουσική τους είναι ένα μια συνεύρεση Ανατολίτικης μουσικής κουλτούρας με επιρροές από ακούσματα Rock και Funk. Μέσω του jamming ανακαλύπτουν νέες μίξεις ρυθμών και ηχοχρωμάτων και τις εντάσσουν στις διασκευές τους.

Μάριος Κανέλης: Κιθάρα, φωνή
Νικόλας Καλαντζής: Λάφτα, σάζι , φωνή
Δημήτρης Αρκουλάκης: Κρουστά

Σάββατο 21/1 στις 9:00μ.μ.
Τούρκικα τραγούδια και συνθέσεις του  Περικλή Παπαπετρόπουλου 

Τρεις δεξιοτέχνες που έχουν εντρυφήσει πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών, συνδιαλέγονται στη σκηνή του Zp87 με άξονα  την τούρκικη μουσική και τις συνθέσεις του Περικλή Παπαπετρόπουλου.  

Στρατής Ψαραδέλλης: λύρα
Τάσος Πούλιος: κανονάκι
Περικλής Παπαπετρόπουλος: λάφτα, τραγούδι

Πέμπτη 26/1 στις 9.00μ.μ.                                                                                                             
Τραγούδια και σκοποί του Καφέ Αμάν
Σέβη Βλέτση/Περικλής Βραχνός/Θωμάς Μελετέας

«Τραγουδούσαμε συρτά, κοντυλιές, μπάλους, αμανέδες, χασάπικα, τσάμικα, ψαλμούς και άλλα, που όμως όλα ήταν δικά μας, αφού τα λέγαμε με τον τρόπο μας και αφού συντρόφευαν τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις». 

Δημήτρης Αποστολάκης, «Φτου ξελευτερία για όλους».

Οι τρεις μουσικοί θα ερμηνεύσουν, με το δικό τους προσωπικό και αυθόρμητο τρόπο, κομμάτια από το ρεπερτόριο των Καφέ Αμάν, αλλά και άλλα τραγούδια από το αστικό λαϊκό ρεπερτόριο του μεσοπολέμου και από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας.

Σέβη Βλέτση: φωνή
Περικλής Βραχνός: βιολί
Θωμάς Μελετέας: ούτι

Παρασκευή  27/1 στις 9:00μ.μ.                                                                                                             Solis Barki - Solo στη «Ζώνη Ανακωχής»

Ο μάγος των κρουστών  Solis Barki   επιστρέφει στη γνώριμη σκηνή του Zp87, με τα περίτεχνα  μουσικά του όργανα, από πολλούς τόπους που μεταφέρουν ιστορίες τόσων διαφορετικών πολιτισμών.  Αυτή τη φορά, ο Solis θα παρουσιάσει μια πολύ προσωπική παράσταση, στην οποία ξεδιπλώνει την πολύπλευρη καλλιτεχνική του υπόσταση με αφηγήσεις, κείμενα, τραγούδια και ήχους οικείους και ανοίκειους που δημιουργούν έναν κόσμο μέσα στον οποίο μπορούμε όλες και όλοι να αναγνωρίσουμε δικές μας προσωπικές ιστορίες. 

Σάββατο 28/1 στις 9:00μ.μ.
Νίκος Σιδηροκαστρίτης Solo    

Ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης μέσα από μια μουσική πορεία χρόνων και συναντήσεις με εξαιρετικούς μουσικούς, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά  στο Zp87 μία solo performance ελεύθερης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Όπως όλα τα σημαντικά που είναι εντελώς απαραίτητα για τη ζωή, αλλά δεν τους δίνουμε έμφαση, δεν τα υπογραμμίζουμε και είναι με έναν αβίαστο τρόπο στην καθημερινότητά μας,  όπως η κίνηση της πρωινής αύρας που ναι μεν δεν είναι ορατή, αλλά όλο μας το είναι την αντιλαμβάνεται, έτσι ορίζει κι ο Νίκος τη σχέση του με τη μουσική. Τα πράγματα είναι εκεί και περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Μαζί του θα συμπορευτεί στο τσέλο ο Νίκος Παπαϊωάννου και από κοινού θα μας παρουσιάσουν τον μουσικό κόσμο του Νίκου Σιδηροκαστρίτη.

Τρίτη 31/1 στις 9:00μ.μ.                                                                                                                        Λόγια Οθωμανική μουσική 19ου και 20ου αιώνα

Στη συναυλία θα αποδοθούν έργα Λόγιας Οθωμανικής μουσικής 19ου και 20ου αιώνα, φωνητικές συνθέσεις (Şarkı), τραγούδια της Πόλης (Köçekçe, İstanbul Türküleri), καθώς και αυτοσχεδιασμοί, οργανικοί (Taksim) και αντίστοιχοι φωνητικοί (Gazel). Ιδιαίτερα σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί η συγκυρία της συμμετοχής της σολίστ τραγουδίστριας Selin Yücesoy, και του λυράρη Erhan Bayram. Η πρώτη αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της νεώτερης γενιάς, στον χώρο του κλασικού Οθωμανικού φωνητικού ρεπερτορίου. Η ίδια φέρει ευρύτατη εμπειρία από παραστάσεις, συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την Οθωμανική μουσική, σε φορείς και ιδρύματα, όπως εκείνα του Μεγάρου Μουσικής της Πόλης (CRR), της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT), κά, καθώς και σημαντική δισκογραφική παραγωγή. Ο δε Erhan Bayram, ο τελευταίος μαθητής του εμβληματικού δασκάλου, πολυοργανίστα İhsan Özgen, αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς γενεαλογικής αλυσίδας που αφορά την Πολίτικη Λύρα και ξεκινάει στις αρχές του 20ού αιώνα με τον ρωμηό Βασιλάκη και τον Cemil Bey, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Ο ίδιος, λέκτορας πλέον στο Κονσερβατουάρ της Σακάρυα (Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı), με μακρά σχέση και επαφή με τον Ελλαδικό χώρο, είναι εξαιρετικά δραστήριος σε όλα τα επίπεδα της μουσικής επιτέλεσης (συναυλίες, παρουσιάσεις, ηχογραφήσεις, τηλεοπτικές εκπομπές). Μαζί τους η Ασινέθ-Φωτεινή Κοκκάλα στο κανονάκι, μουσικός, η οποία ζει μόνιμα τα τελευταία 13 χρόνια στην Πόλη, έχοντας παρουσιάσει αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό (συναυλίες-δισκογραφία) αλλά και διδακτικό-παιδαγωγικό έργο. Τέλος, ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος ζει και εκείνος μόνιμα στην Πόλη τα τελευταία χρόνια,  δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Λόγιας Οθωμανικής μουσικής παίζοντας λάφτα και τανμπούρ, διδάσκοντας και εκπονώντας επίσης σειρά ερευνητικών- καλλιτεχνικών project, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του στην κρατική τηλεόραση (TRT). Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η Selin Yücesoy θα αποδώσει μια σειρά κομματιών solo, ενώ στο δεύτερο μέρος θα συμπράξει μαζί της ο Νίκος Ανδρίκος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Selin Yücesoy: φωνή
Erhan Bayram: πολίτικη λύρα                                             
Ασινέθ-Φωτεινή Κοκκάλα: κανονάκι
Νίκος Παπαγεωργίου: λάφτα, τανμπούρ
Νίκος Ανδρίκος: φωνή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.