Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή: Εμπειρίες και διεκδικήσεις | Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή: Εμπειρίες και διεκδικήσεις | Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση - webinar με θέμα «Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή: Εμπειρίες και διεκδικήσεις», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος "Active citizens fund".

Λίγους μήνες μετά την επιτυχία της εκδήλωσης για την εκστρατεία αλλαγής του ποινικού ορισμού του βιασμού, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας επαν'ερχεται για να προσεγγίσει ακόμα ένα επίμαχο θέμα: Πώς διεκδικούμε τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από εταιρείες; Είναι εφικτό να νικήσουμε; Σε τι διαφέρουν οι διεκδικητικές παρεμβάσεις προς εταιρείες από τις παρεμβάσεις προς κρατικούς θεσμούς;

Σε αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, θα παρουσιαστούν επιλεγμένα παραδείγματα συνηγορίας προς εταιρείες προερχόμενα από τα πεδία του περιβάλλοντος και των ψηφιακών συναλλαγών, ενώ θα συζητηθούν τακτικές παρέμβασης αλλά και διαμόρφωσης συμμαχιών.

 

Ομιλήτριες/ές:
Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, WWF Ελλάς
Μάντυ Μαλεβίτη, Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ιονίου κατά της Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
Μάττα Σαμίου, υπεύθυνη εκστρατειών, ActionAid
Laith Abu Zeyad, υπεύθυνος εκστρατειών Ισραήλ / Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, Διεθνής Αμνηστία
Τη συζήτηση θα συντονίζει η Μάρω Πανταζίδου, εργαζόμενη στην έρευνα και την εκπαίδευση για στρατηγικές κοινωνικών μετασχηματισμών, συνεπιβλέπουσα του παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη στρατηγική και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο Σύνδεσμος όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση είναι ο εξής; https://www.facebook.com/amnestygreece/posts/10158666184927209​

* Για όλες τις ομιλίες θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα καθώς και διερμηνεία της ξενόγλωσσης ομιλίας στα ελληνικά.
* Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπορείτε να στέλνετε γραπτά τους προβληματισμούς και τις ερωτήσεις σας υπό μορφή σχολίων κάτω από το βίντεο της εκδήλωσης. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ είναι υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς. Έχει σπουδάσει νομική και έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση. Διατέλεσε υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace προτού ενταχθεί στo WWF. Στα είκοσι χρόνια ενασχόλησής του με τα περιβαλλοντικά, έχει εμπλακεί ενεργά σε δεκάδες εθνικές και διεθνείς εκστρατείες μεταξύ άλλων ενάντια στα ορυκτά καύσιμα και υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ιονίου κατά της Εξόρυξης Υδρογονανθράκων είναι μια σύμπραξη επιμέρους πρωτοβουλιών που εκφράζει την κοινωνία των πολιτών του Ιονίου υπέρ της ενεργειακής μετάβασης σε φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας κι έχει στόχο να αντισταθεί στις ήδη δρομολογημένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πολιτεία για εξορύξεις στο Ιόνιο, γιατί είναι αντίθετες στη θέληση των πολιτών και θέτουν σε σοβαρή διακινδύνευση και υποβάθμιση το περιβάλλον, την ασφάλεια, την υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Η Μάττα Σαμίου είναι υπεύθυνη εκστρατειών της ActionAid, όπου και εργάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην οργάνωση δράσεων, εκστρατειών κινητοποίησης του κόσμου και ευαισθητοποίησης για θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα στα χρόνια έχει εργαστεί ή συνεργαστεί με πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Laith Abu Zeyad είναι Παλαιστίνιος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπεύθυνος εκστρατειών Ισραήλ / Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών της Διεθνούς Αμνηστίας, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Υπήρξε επικεφαλής υπεύθυνος της εκστρατείας στο ερευνητικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας το οποίο αποκάλυψε τη δραστηριότητα των εταιρειών διαδικτυακών κρατήσεων όπως η TripAdvisor, η Airbnb, η Booking.com και η Expedia σε παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς.
Το έργο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.