ΑΝΑΒΟΛΗ | PHRASIS | Μια περφόρμανς της Τζένης Αργυρίου

ΑΝΑΒΟΛΗ | PHRASIS | Μια περφόρμανς της Τζένης Αργυρίου

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την Αττική, η δράση PHRASIS της Τζένης Αργυρίου που θα παρουσιαζόταν στο Ολυμπιείο στις 20.09 αναβάλλεται.

Ζώντας σε μία περίοδο που η φυσική απόσταση και η ψηφιακή αποξένωση γίνεται βασικό μέρος των εκφάνσεων της σύγχρονης ζωής, επιδιώκουμε να κρατήσουμε ζωντανή την αναγκαιότητα της φυσικής μας παρουσίας και επικοινωνίας και να βρούμε γέφυρες που συνδέουν τα σώματα σε έναν κοινό τόπο, σε έναν αρχαίο τόπο, σε έναν φυσικό χώρο, στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον.

Σταθμός στην έρευνα, μελέτη και διαμόρφωση του νέου έργου Phrasis της Τζένης Αργυρίου, αποτέλεσε η σχέση λόγου - σώματος - χώρου, καθώς και οι σχέσεις και ερμηνείες που προκύπτουν από τη διάδραση αυτή.

Το έργο αντλεί τα υλικά του από φράσεις, όπως παροιμίες, αρχαία ρητά, ποιητικά μοτίβα, καθώς και από εικαστικά έργα, αρχαία αλλά και πιο σύγχρονα, θέτοντας ως βασικό ερώτημα το πώς η συμπυκνωμένη πληροφορία που εμπεριέχεται σε τέτοιου είδους διαχρονικές εκ-φράσεις μπορεί να αποδοθεί σήμερα, σωματικά, λεκτικά και φωνητικά.

Τι συμβαίνει όταν η γνώση μεταφράζεται και τροφοδοτεί την εμπειρία της κίνησης του σώματος; Πώς μπορούν οι κινήσεις να μεταφραστούν σε εικόνες, λέξεις, νοήματα και αντίστροφα;

Το έργο Phrasis αποτελείται από θραύσματα - φράσεις που συνδέονται μεταξύ τους, όχι με μια γραμμική συνέχεια αλλά σαν αυτόνομα τμήματα ενός ενιαίου έργου.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν τα δύο πρώτα αποσπάσματα, το απόσπασμα Phrasis to go, ένα quartet εμπνευσμένο από ιερούς γεωμετρικούς σχηματισμούς, αρχιτεκτονικές συμμετρίες και επαναλήψεις μοτίβων και το απόσπασμα Phrasis to built, ένα σόλο εμπνευσμένο από γλυπτά και ζωγραφικές αναπαραστάσεις διαφορετικών εποχών με έντονη τη χρήση χειρονομιών, κλασσικών, σύγχρονων αφαιρετικών αλλά και θρησκευτικών μορφών.

Το έργο αποτελεί μέρος μια ευρύτερης έρευνας της καλλιτέχνιδος που συνεχίζεται και νέα αποσπάσματα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο μιας σειράς νέων περφόρμανς του ΕΜΣΤ σε διάλογο με έργα από τη συλλογή του μουσείου.

Συντελεστές
Σύλληψη - Χορογραφία: Τζένη Αργυρίου
Ερμηνευτές: Νάνσυ Σταματοπούλου, Ερμής Μαλκότσης, Νίκος Δραγώνας, Χαρά Κότσαλη, Joseph Nama
Επιστημονικός συνεργάτης - επιμελητής: Δάφνη Βιτάλη
Δραματουργική επεξεργασία: Armin Kerber
Ενδυματολογική επιμέλεια - καλλιτεχνικός συνεργάτης: Όλγα Μπρούμα
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Γεροδήμος
Μουσική σύνθεση: Μαρία Σιδέρη
Βοηθός Σκηνοθέτη / Συντονιστής Κοινού: Όλγα Μαρουδή
Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi
Παραγωγή: Άμορφη

Φωτογραφία: Τζένη Αργυρίου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.