Phasmic Erratic Theory - Weird Flex II | Young Agamben

Phasmic Erratic Theory - Weird Flex II | Young Agamben

Tο Young Agamben (@young_agamben) είναι ένας βασισμένος, απο-συντασσόμενος, εννοιολογικός χαρακτήρας και την Άνοιξη του 2023 θα αυτοπραγματωθεί στην Αθήνα. Μη-εργαζόμενος στη διασταύρωση τέχνης και φιλοσοφίας, ο άφατος αυτός σχολάρχης θα δείξει ένα σύνολο προσεκτικά φιλοτεχνημένων έργων τέχνης που αποτελείται από ένα κινητικό γλυπτό, μια φωτεινή επιγραφή νέον, μια σειρά από ψηφιακούς πίνακες ζωγραφικής και τυπωμένα παραπετάσματα.

Το γλυπτό αποτελείται στην ουσία από μία πίστα φτιαγμένη από άμμο και από μία συλλογή από κεφαλές φιλοσόφων τοποθετημένες μέσα σε πλαστικά διάφανα μπαλάκια, κατασκευασμένα από ανώνυμους Κινέζους εργάτες που δουλεύουν στο υπόγειο μίας μικρής οικογενειακής επιχείρησης σε μία μεγαλούπολη των δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων - δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα τους. Οι παίκτες καλούνται να κυλήσουν τις μπάλες στην πίστα σαν σε αγώνα δρόμου. Φεύ! Δεν υπάρχει ούτε αρχή, ούτε τέλος! Ένα παιχνίδι σοφίας, αφαιρετικότητας και επιτάχυνσης.

Η φωτεινή επιγραφή νέον είναι μία πρόκληση για τη μηχανική όραση. Ένα αυτόφωτο, διαλεκτικό σημαίνον που δεν είναι -και δεν θα είναι- αναγνώσιμο από τους υπολογιστές του σήμερα και του αύριο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τραβήξετε με το smartphone σας όσες φωτογραφίες θέλετε αλλά το ΟCR (Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων) λογισμικό του δεν θα καταλάβει ποτέ τι γράφει η επιγραφή. Αυτό συμβαίνει γιατί η μηχανή δεν κοιμάται, ούτε ονειρεύεται, επομένως δεν μπορεί να βιώσει το φαινόμενο της “συμπύκνωσης” όπως έχει περίφημα ονομαστεί από τον Δρ. Sigmund Freud. Διότι, όσο και αν προσπαθούμε για το αντίθετο, ο άνθρωπος είναι τελικά ανεξίτηλος και η αλήθεια είναι μία τελετουργία.

Οι ψηφιακοί πίνακες ζωγραφικής έχουν επιτευχθεί μέσω κάποιων πολύ εξελιγμένων αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης, των οποίων όμως η χρήση, είναι μπελάς. Στο τέλος το δεξί χέρι πονάει τόσο πολύ, αφού για να λειτουργήσουν έχει κάνει κλικ και κλικ και κλικ τόσες πολλές φορές στο ποντίκι, περισσότερες και από έναν δεκαπεντάχρονο Νοτιοκορεάτη πρωταθλητή του League of Legends! Σε κάθε περίπτωση, οι πίνακες αυτοί, εν ήδη θρήνου, πενθούν την Αποκάλυψη της παρρησιαστικής εικόνας. Αφιερώνονται σε τρία από τα πιο σπουδαία ζευγάρια ματιών του Δυτικού κόσμου, τα οποία ανήκουν στους: Johannes Vermeer, Michelangelo Medizi (Caravaggio) και Gustave Courbet. Οικειοποιούμενος την μοναδική τεχνοτροπία των αθανάτων αυτών δασκάλων μέσω των διαδεδομένων εργαλείων δημιουργίας εικόνας, το Υoung Agamben ορκίζεται να γιορτάσει την αποτυχία της ιστορικής τους αποστολής, δηλαδή το να αναπαραστήσουν πιστά τη φύση.

Ο λόγος ύπαρξης των παραπετασμάτων είναι ο εξής:
α) Είναι εντυπωσιακά
β) Προαναγγέλουν την επερχόμενη εποχή κατα την οποία τα memes θα κυριαρχήσουν κατά των δεσποτικών εικόνων που στην παρούσα φάση μας καίνε μέχρι θανάτου.

Κάθε οθόνη νέας τεχνολογίας έχει όλο και περισσότερα pixels = Κάθε νέα εικόνα καταναλώνει όλο και περισσότερη ενέργεια. Επώδυνο αλλά διασκεδαστικό. Ίσως τελικά ο λόγος ύπαρξης των παραπετασμάτων να είναι η λειτουργία τους ως φόντα για εξωφρενικά selfies που μπορείτε να τραβήξετε κατά την διάρκεια της έκθεσης (μην ξεχάσετε να ταγκάρετε το P.Ε.Τ. @petprojectsathens, τον Άντζελο @angeloplessas και τον Young @young_agamben, σας ευχαριστούμε!).

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: το βιβλίο. Tο Weird Flex είναι ένα μοντάζ από τυπωμένα memes, η αποκατάσταση ενός feed. Είναι ένας θησαυρός εύστοχου περιεχομένου. Είναι επίσης ένα βιβλίο που προορίζεται να ανοίξει μία οπή στο διαδυκτιακό ασυνείδητο και να δημιουργήσει ένα φυσικό αρχείο αξιόλογων εικόνων αποθηκευμένων για μελλοντικούς θεατές σε 5, 50, 500 ή 5000 χρόνια (δεν πιστεύουμε ότι αυτό το φτηνό χαρτί θα διαρκέσει τόσο πολύ, αλλά ποιος ξέρει) . Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του πρώτου τεύχους στο Superattico (Μιλάνο) το καλοκαίρι του 2022, ο Young Agamben φέρνει το δεύτερο τεύχος Weird Flex II στην Ελλάδα. Μη χάσετε την ευκαιρία να αγοράσετε αυτήν την πρωτοποριακή έκδοση! Επίσης: το θρυλικό πλέον καπέλο jockey “THEORY” και το “DESTITUENT” t-shirt θα είναι διαθέσιμα προς πώληση, οπότε φέρτε μαζί σας λίγα χρήματα πριν εξαντληθούν.

Βιογραφικό καλλιτέχνη
Το Young Agamben (@young_agamben) είναι ένας φιλικός εννοιολογικός χαρακτήρας με έδρα τη θεωρητική αυτόνομη ζώνη. Δεν εργάζεται στη διασταύρωση της τέχνης και της φιλοσοφίας. Δεν πιστεύει στη διάκριση μεταξύ θεωρίας και πράξης, ούτε στην προέλευση ούτε στο τέλος. Παρ' όλα αυτά, τα πρώτα μιμίδια (memes) του εμφανίστηκαν την άνοιξη του 2020, εν μέσω του πρώτου lockdown, όταν κατέστη αναγκαίο να εκφραστεί κάτι ουσιαστικό και αληθινό, ενώ ο δημόσιος λόγος ήταν γεμάτος από ανουσιότητα και αναλήθεια. Προηγούμενες εκθέσεις του περιλαμβάνουν: WEIRD FLEX I στο Superattico (ατομική έκθεση, Μιλάνο, καλοκαίρι 2022), Friendly Show στο Condominio (ομαδική έκθεση, Μιλάνο, άνοιξη 2022), DICHO, Μπιενάλε της Τιφλίδας/Τριενάλε του Μιλάνου (ομαδική έκθεση, φθινόπωρο 2020). Το 2022 έδωσε ομιλίες και διαλέξεις στη Società delle Api (Grasse), Accademia di Belle Arti di Brera (Μιλάνο) και NABA (Μιλάνο).

Εγκαίνια: Tετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, 6:00-10:00 μ.μ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.