Περπατώντας στην Αθήνα by the book!

Περπατώντας στην Αθήνα by the book!

Η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, συνεχίζει τις διαδρομές της στην πόλη παρέα με το βιβλίο και με όλους τους κατοίκους της πόλης. Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια από τις θεματικές ενότητες της διοργάνωσης που αναζωογόνησε το ενδιαφέρον του κόσμου για την πόλη μέσα από τα βιβλία και αποτέλεσε πρότυπο και έμπνευση για παρόμοιες διοργανώσεις στην Αθήνα, θα μας κάνουν παρέα μέχρι και τον Απρίλιο με λογοτεχνικές διαδρομές και δράσεις, ανοικτές και δωρεάν για το κοινό, οι οποίες διοργανώνονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και φορείς και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος
Νιάρχος. Αναλυτικότερα:

Παρασκευή 12/4 στις 18:00 | Ανοιξιάτικη Κυψέλη
Ένας περίπατος με τη συγγραφέα Μαρίνα Παπαγεωργίου σε μία από τις 14 «διαδρομές» της συλλογής διηγημάτων «Γλυκιά Πενικιλίνη», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ιωλκός. Η ανοιξιάτικη Φωκίωνος Νέγρη «ξυπνά» αληθινές ιστορίες και μύθους από την αθηναϊκή γειτονιά που αποτέλεσε διαχρονική πηγή έμπνευσης δημιουργών που την έζησαν και την αγάπησαν.
Αφετηρία: Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα). Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210- 3304111.

Κυριακή 14/4 στις 11:00 | Πειραιάς – Κηφισιά 
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου» που διοργανώνεται από την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Πέτρος Μάρκαρης μας προσκαλεί σε μια αναπάντεχη Αθηναϊκή Διαδρομή με τον ΗΣΑΠ, βασισμένη στο βιβλίο του «Η Αθήνα της μιας διαδρομής» Οι συμμετέχοντες μοιράζονται με τον αγαπημένο συγγραφέα την αγάπη τους για τον Ηλεκτρικό, ανακαλύπτουν την Αθήνα και την κοινωνική διαστρωμάτωσή της και κρίνουν ποιος περιγράφει καλύτερα τη διαδρομή: ο Κώστας Χαρίτος ή ο Πέτρος Μάρκαρης; Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Εκδόσεων Γαβριηλίδη και με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Αφετηρία: σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά, σημείο ακύρωσης εισιτηρίων. Ώρα: 11:00. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 3722010 και info@athens2018.gr. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αγοράσει το εισιτήριό τους.

Κυριακή 14/4 στις 12:00 | Μεγάλη πόλη, δυστυχίες απέραντες : Περίπατος στην Αθήνα
Μέσα από διηγήματα, εξομολογήσεις και δοκίμια του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου, η Ομάδα Άστυ με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, οργανώνει μια διαδρομή από το Σταθμό Λαρίσης ως τα Εξάρχεια ακολουθώντας το βλέμμα και το αίσθημα του συγγραφέα για την πόλη και τους ανθρώπους της. Αν και το λογοτεχνικό του έργο είναι ταυτισμένο στη συνείδηση των περισσότερων με τη Θεσσαλονίκη, τα κείμενα του Γιώργου Ιωάννου περιέχουν μια ιδιαίτερη ματιά για την Αθήνα. Στη διαδρομή αυτή, ανιχνεύουμε την εικόνα του Ιωάννου για την Αθήνα, καθώς και την οπτική γωνία της μεταπολεμικής λογοτεχνικής γενιάς για τη μεγάλη πόλη. Περπατώντας τη διαδρομή που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας για να φτάσει σπίτι του, (κατεβαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη) ακολουθούμε συγχρόνως την θεματική και αισθητική διαδρομή που έκανε μια ολόκληρη γενιά από την επαρχία στην πρωτεύουσα.
Αφετηρία: Μετρό Μεταξουργείο. Ώρα: 12:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη.

Σάββατο 20/4 στις 12:00 | Πολιορκία της Ακρόπολης μέσα από τα μάτια του Στρατηγού Μακρυγιάννη
Με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη οι συμμετέχοντες αναβιώνουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακρόπολης (1826) και τις προσπάθειες των Ελλήνων να ανακαταλάβουν την Ακρόπολη από τους Τούρκους με βάση τα κείμενα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Σημεία Διαδρομής: Θέατρο Διονύσου, Ηρώδειο, Άρειος Πάγος, Προπύλαια Ακρόπολης. Τη διαδρομή διοργανώνουν το Θέατρο Τέχνης και ο Ρένος Χαραλαμπίδης, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Η διαδρομή συνδέεται με το πρόγραμμα «200 χρόνια από την Επανάσταση: Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;», που κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 υλοποιείται από το Θέατρο Τέχνης στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.
Σημείο συνάντησης: Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 2103722010 και info@athens2018.gr. Επιθυμητή (όχι απαραίτητη) η χρήση κιαλιών.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.