Πάβλος Χαμπίδης :: «Μετέωροι Προορισμοί»

Πάβλος Χαμπίδης :: «Μετέωροι Προορισμοί»

Μία έκθεση αφιερωμένη στα ταξίδια που αναβάλαμε όλο αυτό το διάστημα.

«Μετέωρος», σύμφωνα με το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης του Σκαρλάτου Βυζάντιου, σημαίνει «εκκρεμής, αμφιρρεπής», περίπου δηλαδή όπως νιώθουμε όλοι την περίοδο αυτή. Από την άλλη, όμως, φτάνει το καλοκαίρι και οι προορισμοί των διακοπών μας είναι κι αυτοί εξίσου εκκρεμείς («Θα πάμε; Δεν θα πάμε; Πού; Πώς;» και άλλα συναφή ερωτήματα).

Ο Πάβλος Χαμπίδης μάς προτείνει διάφορους προορισμούς, ξεκινώντας από την αγαπημένη του Αθήνα, που μπορούμε να (ξανα)δούμε με τη δική του ματιά, μέχρι το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Στοκχόλμη, τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία, περνώντας από την Κέρκυρα, τη Τζιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Μετέωρα, τους Παξούς και το Καστελλόριζο.

Ας παρακάμψουμε λοιπόν μια άλλη ερμηνεία του Λεξικού στο λήμμα «μετέωρος» ως «ανήσυχος (καρδιοκτυπών) δια την έκβασιν τινός πράγματος» και ας δούμε, με την τέχνη του Χαμπίδη, την «αθέατη ομορφιά» αυτών των τόπων, που, αν σήμερα είναι μετέωροι, δεν παύουν να παραμένουν προορισμοί μας.

(Ανδρέας Τσάκας)

O  Πάβλος Χαμπίδης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.
Ξαναγεννήθηκε το 1976 στην Lund της Σουηδίας όπου και σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης. Παράλληλα με τις σπουδές του παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων πάνω στις τεχνικές της παραδοσιακής και μοντέρνας χαρακτικής. Οι πρώτες εκθέσεις του χαρακτηρίζονταν από  μεγάλα σχέδια με σινική μελάνη. 

Από το 1985 αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ζωγραφική και έζησε διαδοχικά -δημιουργώντας και εκθέτοντας την δουλειά του - στο Δυτικό Βερολίνο , το Παρίσι , το Τόκυο , την Γενεύη και τις Βρυξέλλες  Έχει επίσης πραγματοποιήσει  ατομικές εκθέσεις στην Κοπεγχάγη, την Μπολόνια , την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα . Το 2005 , μετά από μία πενταετή "μετέωρη " διαδρομή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα ,  εγκαταστάθηκε στο Κλεινόν Άστυ .

Το 2004 φιλοτέχνησε το ταξιδιωτικό σημειωματάριο της Louis Vuitton  για την Αθήνα (" Carnet de voyage d' Athènes" ). Έχει επίσης  φιλοτεχνήσει τα λευκώματα,  " Παξοί-Paxos" για λογαριασμό της   Chris Boicos Fine Arts, και "Spring in the Valley" , των εκδόσεων DeAgostini  για την Κοιλάδα των Ναών ( Valle dei Templi ) στην Σικελία.

--------------------

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 / Από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.