Παρουσίαση βιβλίου και συζήτηση | Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της

Παρουσίαση βιβλίου και συζήτηση | Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της

Το Goethe-Institut Athen εναρμονίζεται πλήρως με τα νέα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης του κορωνοϊού. Για αυτό το λόγο η  προγραμματισμένη παρουσίαση βιβλίου και συζήτηση με θέμα "Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της" θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού στο αίθριο του Ινστιτούτου. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την παρακολουθήσει διαδικτυακά μέσω live streaming στο 
Facebook (στα ελληνικά) του Goethe-Institut Athen καθώς και στο κανάλι στο YouTube (στα αγγλικά).

Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Αρχιτεκτονική και το Μπάουχαους στην Αθήνα οι Άλκηστις Π. Ρόδη, Πάνος Δραγώνας, Michalis Langenfass, Θωμάς Μαλούτας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Richard Woditsch θα παρουσιάσουν το βιβλίο «The Public Private House - Modern Athens and its polykatoikia». Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η αρχαία πόλη της Αθήνας γνώρισε έναν ριζικό μετασχηματισμό αφού οικοδομήθηκε με απλά σύνολα από κτίρια διαμερισμάτων, τις πολυκατοικίες. Σήμερα, αυτές οι κτιριακές μονάδες των πολλών κατοικιών καθορίζουν το τοπίο της πόλης από το κέντρο ως την περιφέρειά της και στεγάζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας. Ωστόσο, εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών και πολιτισμικών προτύπων, αυτός ο μετασχηματισμός της Αθήνας δεν επηρεάστηκε από την έλευση του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού σε άλλες χώρες, κι έτσι αυτό που έχει αναδυθεί στην Αθήνα είναι μια αμιγώς ελληνική εκδοχή της μοντέρνας πολεοδομικής ανάπτυξης.

Οι ομιλητές θα εξετάσουν τα αρχιτεκτονικά και αστικά-πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πολυκατοικίας στα συμφραζόμενα των ιστορικών, γεωγραφικών και κοινωνικών της διαστάσεων. Ακόμη, θα προχωρήσουν σε αναλυτικές και συλλογιστικές θεωρήσεις σχετικά με την πολυκατοικία και διερευνούν τη σημασία του στο πλαίσιο των παγκόσμιων προκλήσεων της σύγχρονης πόλης. Η πολυκατοικία θα αναγνωριστεί ως ένα παράδειγμα του πώς ένα μαζικό προϊόν της ανώνυμης, λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο προωθήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, παρουσιάζει συνεχή προσαρμοστικότητα, υποστηρίζει την οικειοποίησή του από τον εκάστοτε χρήστη και συγχωνεύει στην πράξη τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα της αστικής ζωής της ελληνικής πόλης και εντός αυτής. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.