«Παράσιτα» για 2η χρονιά

«Παράσιτα» για 2η χρονιά

Μια παραγγελία της θεατρικής εταιρίας Clean Break, μια πρωτοβουλία δυο γυναικών, που βλέπουν το θέατρο ως το καταλληλότερο μέσο για να επικοινωνήσει την καθημερινότητα των φυλάκων, όπως εκείνες τη βίωσαν, στο ευρύ κοινό. Η παράσταση ‘«Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν σε προβληματίζει, γίνεσαι θεατής στην αυτοκαταστροφή δυο ανθρώπων, στο αδιέξοδο της ζωής τους. Δυο ορφανές αδελφές ενσαρκώνουν μια βαθιά σχέση εξάρτησης, που άκομψα σκεπάζεται από μια σχέση αγάπης και φροντίδας. Θυμώνεις με τις αποφάσεις τους αλλά δεν μπορείς παρά μόνο να συμφωνήσεις πως και εσύ θα έδινες τα πάντα για να προστατεύσεις τον άνθρωπο σου. Ώστε να συνεχίζει να μένει δίπλα σου, με όποιο κόστος. Και αυτός με τη σειρά του να θέλει να αποδράσει ακόμα περισσότερο.

Αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα σε κριτική και αλληλεγγύη. Καταστροφικές οι επιλογές ους, ήταν όμως πραγματικά δικές τους; Μια ζωή βουτηγμένη στην εξάρτηση, στη πορνεία, στις ψυχικές ασθένειες και στις παραισθήσεις. Εμμονές, όπως τις βιώνει η μεγαλύτερη από τις δυο αδελφές, η Πίνκ. Η μικρότερη αδελφή, η Ρόλυ, φαινομενικά είχε καλύτερη τύχη, καθώς υιοθετήθηκε από μια οικογένεια όταν ήταν μικρή, παρόλα αυτά δεν κατάφερε ούτε εκείνη να ξεφύγει από το μονόδρομο των ναρκωτικών, της πορνείας και της φυλακής. Μέσα από τους ήχους και τον φωτισμό που χρησιμοποιείται εντάσσεσαι ακόμα περισσότερο στον κόσμο των παραισθήσεων και των εξαρτήσεων τους. Μέσω δράματος και χιούμορ προβληματίζεσαι βαθιά, λυπάσαι, αποστασιοποιείσαι από τον κόσμο τους και έπειτα θυμάσαι πως έχεις και εσύ μερίδιο ευθύνης. Μισείς, συμπάσχεις και εύχεσαι να λυτρωθούν, εύχεσαι για το αίσιο τέλος, γνωρίζοντας, ωστόσο, πως τα παράσιτα που ζούσαν μέσα μας έχουν ριζωθεί πολύ βαθιά για να εγκαταλείψουν εύκολα.

Κλειώ Σιώζου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.