"Παραδοσιακά τραγούδια του Βορρά" | Online Μουσικό Σεμινάριο με την Λαμπρινή Γιώτη

"Παραδοσιακά τραγούδια του Βορρά" | Online Μουσικό Σεμινάριο με την Λαμπρινή Γιώτη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στις 17 και 18 Απριλίου, εντατικό εισαγωγικό σεμινάριο τραγουδιού με την εθνομουσικολόγο Λαμπρινή Γιώτη. Απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τα τραγούδια των Βόρειων Χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενασχόληση με το τραγούδι ή την μουσική.

Το σεμινάριο εστιάζει στην τραγουδιστική παράδοση του Βορρά. Τα τραγούδια αφορούν στην αγάπη και στην ξενιτειά, είναι μοιρολόγια, μπαλάντες φόνου και τελετουργικά τραγούδια από την Ιρλανδία, την Σκωτία (στην παλιά αγγλική και γαέλικη γλώσσα) και την Σουηδία (σε παλιές διαλέκτους της Σουηδίας).

Το σεμινάριο βασίζεται σε εκπαιδευτικά πρότυπα της παραδοσιακής μουσικής που ακολουθούνται στις χώρες του Βορρά. Τα τραγούδια ερμηνεύονται a cappella και η μετάδοσή τους γίνεται με προφορική παράδοση, χρησιμοποιώντας μόνο το μουσικό αυτί και τα λόγια.

Η διδασκαλία των τραγουδιών πραγματοποιείται στα Ελληνικά και περιλαμβάνει μετάφραση, προφορά, περίληψη, ιστορικά-κοινωνικά στοιχεία, καθώς και μερική ανάλυση της τεχνικής στη γλώσσα και στο στυλ των τραγουδιών.

  • Εγγραφές: ως τις 11 Απριλίου ή μέχρι την συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων
  • Το σεμινάριο πραγματοποιείται 17 και 18 Απριλίου 2021, 17:00 – 20:00.
  • Διεξάγεται στα Ελληνικά και είναι πλήρως online μέσω Zoom.
  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν καλή γνώση Αγγλικών, υγιή φωνή και μουσικό αυτί.
  • Γνώσεις μουσικής ή/και φωνητικής προαιρετικές.
  • Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
     
 

Βιογραφικό

Η Λαμπρινή Γιώτη είναι εθνομουσικολόγος, πιανίστα, καθηγήτρια φωνητικής και ραδιοφωνική παραγωγός. Ξεκίνησε να μελετάει κέλτικη και σκανδιναβική μουσική από το 1993. Είναι απόφοιτος Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας, με υποτροφία του Attica Tradition Foundation, όπου μέσω της εθνομουσικολογίας ειδικεύτηκε στο τραγουδιστικό στυλ των γαέλικων τραγουδιών, χωρίς συνοδεία, της βάρδικης δυτικής περιοχής του Κορκ (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht). Οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο ιρλανδικό-κέλτικο τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του Ιρλανδικού & Σκωτσέζικου Γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της σουηδικής παραδοσιακής μουσικής από τα τέλη του 1990. Είναι συν-ιδρυτικό μέλος του world music ensemble Sòlastas, που ειδικεύεται κυρίως στη μουσική των Βόρειων Χωρών. Το 2017 ίδρυσε την Κέλτικη / Σκανδιναβική χορωδία Curfá που αποτελείται από μαθητές / μέλη των σεμιναρίων ιρλανδικού τραγουδιού, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία του ρεπερτορίου. Την ίδια χρονιά, έφερε το σπάνιο παραδοσιακό μεσαιωνικό σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη καλλιτέχνης στην Ελλάδα που παίζει το όργανο αυτό. Από το 2014, μαζί με άλλους καλλιτέχνες συνδιοργανώνει το Κέλτικο Φεστιβάλ Μουσικής στην Αθήνα. Από τον Νοέμβριο του 2019 συμμετέχει στην Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.