«Παρά Τόπον» τέχνη στο 4ο bio-Mechanical festival

«Παρά Τόπον» τέχνη στο 4ο bio-Mechanical festival

Το 4ο bio-Mechanical festival ζωντανεύει ξανά τον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος από τις 18 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2020.

Μια εστία για τις καλλιτεχνικές προσπάθειες που αναδεικνύουν την ανθρώπινη κατάσταση της περιπλάνησης και της διαρκούς αναζήτησης ενός καταφύγιου τόπου.

Θεματική και τίτλος του 4ου bio-Mechanical Festival  η έννοια: «παρά τόπον»

Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια αιώνια αναζήτηση του εαυτού του. Δεν σταματά. Μετακινείται από τόπο σε τόπο. Πολλές φορές αναγκάζεται να αφήσει τόπο προσφιλή που τον περιέχει και ν΄ αρχίσει την περιπλάνηση. Κι οι τόποι τον δέχονται ή τον απορρίπτουν, είτε για την ταυτότητά του, είτε για το κοινωνικό του υπόβαθρο, είτε για τη θρησκεία του, είτε…Βρίσκεται συχνά απομονωμένος εξαιτίας της διαφορετικότητάς του και αγωνίζεται ασταμάτητα να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα σε «τόπον καλόν». Αγωνίζεται να διαβεί τα όρια, να πάψει να ζει «παρά τόπον», να βρει τη θέση του ανάμεσα στους άλλους, να σταθεί και να πει «εδώ».

Λόγω των υγειονομικών μέτρων απαραίτητη η προκράτηση στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ https://bm-festival.com/ ανεξάρτητα από την τιμή του εισιτηρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, ώρα έναρξης 21.00
Νικήτας Σινιόσογλου “Λεωφόρος ΝΑΤΟ” 1 δοκιμή περιπλάνησης + 3  δοκιμές ανάγνωσης = 4

Ο συγγραφέας του βιβλίου συζητά με τρεις αναγνώστες του: τον δημοσιογράφο της “Καθημερινής” Νίκο Βατόπουλο, τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχριστοδούλου και τον φιλόλογο Γιάννη Κατσάνο.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
«ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη

Η αινιγματική τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία  του βραβευμένου με το Βραβείο Κάρολος Κουν Νέου Καλλιτέχνη το 2019, Χρήστου Σουγάρη.
€12, €8 (μειωμένο) με προκράτηση

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
“Καιρός για Τρίο” : Μια μπάντα από τη Χαλκίδα.

Καιρός για Τρίο: Χρήστος Ανυφαντής, Βαγγέλης Ζαφειρίου, Κώστας Φωτόπουλος.
Φιλική συμμετοχή: Γιάννης Παπαδήμος
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά με προκράτηση.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
“Χάος στο κοσμικό μηχανοστάσιο”.

Ο Αντώνης Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μία συναρπαστική  διάλεξη με τίτλο “Χάος στο κοσμικό μηχανοστάσιο”.
Είσοδος ελευθερη με προκράτηση.

Τετάρτη  22 Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
ΝΕΑ ΖΩΗ, ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ πραγματεύεται τη σχέση των Νέων Λαμψακηνών με τον τόπο και τον χρόνο, από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη λήξη του οποίου  το παίρνουν απόφαση ότι δεν υπάρχει επιστροφή και χτίζουν μια Νέα Ζωή από την αρχή.
Μετά την προβολή  θα ακολουθήσει συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
ΑΥΛΙΔΑ ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΦΕΣ A.C.

Ποιητές και ποιήτριες της νέας γενιάς θα καταθέσουν τα ποιητικά τους κτερίσματα στους τάφους που άνοιξε η πανδημία. Χειρονομίες πένθιμες ή ελπιδοφόρες, στο αρχαίο χώμα της Αυλίδας, που συντηρούν τη μνήμη και γεννούν τον χρόνο.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση.

Σάββατο 25  Ιουλίου 2020  Έναρξη διαδρομής:  19.00
Πορεία στο Μεγάλο Βουνό με οδηγό τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας.

Μια πορεία στο Μεγάλο Βουνό με το Ελληνιστικό τείχος του Ανηφορίτη, μια ανοιχτή συζήτηση για την ιστορία της περιοχής και τις μεταβολές πληθυσμών που αναγκάστηκαν να ζήσουν ¨παρά τόπον¨ λόγω των κατακτητών ανά διαφορετική χρονική περίοδο.
Σημείο συνάντησης: κόμβος Τσιμεντάδικου
Για πρόσθετες πληροφορίες και την απαραίτητη προκράτηση στο τηλ. 6944328076

Κυριακή 26  Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
L.V.Beethoven, 250 χρόνια από τη γέννησή του με τη  “Sinfonietta Αθηνών”

Η “Sinfonietta Αθηνών” (οκταμελές σύνολο εγχόρδων) με Μαέστρο τον μουσουργό Γιώργο Αραβίδη θα παρουσιάσει το εμβληματικό 2ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του L.V.Beethoven, αφιέρωμα στον παγκόσμιο εορτασμό των 250 χρόνων από την γέννησή του.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 ώρα έναρξης 21.00
Bodyterranean –The show Music without instruments

Μετά τις sold out παραστάσεις του προηγούμενου χρόνου ο Simone Mongelli και η ομάδα του παρουσιάζουν το Bodyterranean, στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος. Ένα  έργο βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ που ο Ιταλός καλλιτέχνης εξέδωσε στο τέλος του 2016, αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης έρευνας πάνω στο πάντρεμα της σύγχρονης γλώσσας της Body Music με την αρχαία γλώσσα της παράδοσης της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου χρησιμοποίησε αποκλειστικά τους ήχους του σώματος και της φωνής.
€12 με προκράτηση

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 - Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 ώρα έναρξης 21.00
Αναχώρηση από την Ωγυγία

Μια παράσταση αναλογίου της ραψωδίας ε' της Οδύσσειας του Ομήρου, με σύγχρονα κείμενα και τραγούδια, εμπνευσμένα από τις θεματικές της.
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά με προκράτηση.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020  ώρα έναρξης 21.00
Ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Σπείρα και φίλοι μουσικοί

Με αποστάσεις υγιεινής, αλλά χωρίς κοινωνικές αποστάσεις, με οδηγό τη μαγική δύναμη της μουσικής θα ενωθούμε σε μια παρέα λυτρωτική.
€15, δωρεάν για παιδιά έως 12 ετών με προκράτηση

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

► [GRAVE]  Βίντεο-προβολή, εγκατάσταση της Ελένης Μουστάκα
Η προβολή πραγματεύεται την πορεία του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από τη διαρκή αναζήτηση του ζην και όχι του ευ ζην, προς την ανυπαρξία. Είναι ένα έργο «σιωπηλό», χωρίς περιττές ή υπερβολικές κινήσεις. Είναι ένας τόπος «σιωπής», που μας επιτρέπει να σταθούμε και να στοχαστούμε μετατρέποντας την προβολή σε ιεροτελεστία. Σαν ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια διαφορετική διάσταση, ο θεατής καλείται να «ανακαλύψει» την συλλογιστική του δημιουργού, και να προβληματιστεί.

Σάββατο 18 - Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

► Αναζητώντας τοπίο, έκθεση ζωγραφικής του  Παναγιώτη Αγαλιώτη
«Εάν τίποτα δεν θέλω να αλλάξει , ίσως έχω βρει την ιδανική συνθήκη ζωής. Εάν έχω πάψει να αναζητώ ίσως έχω βρει τον ιδανικό τόπο. Εάν συνεχίζω να ζω αναζητώντας δεν μπορεί παρά μια ενθουσιώδης διάθεση να με συνδέει με τον τόπο και τον χρόνο. Στην έκθεση ζωγραφικής παιδιά ψάχνουν κοχύλια, περιεργάζονται τη στεριά δίπλα στη θάλασσα, τα τοπία έχουν φωτεινά χρώματα και ίσως όλα να είναι διάσπαρτες εικόνες μιας εκδρομής. Ζωγραφίζοντας , αναζητώ τον ενθουσιασμό για την ανακάλυψη ενός «νέου τόπου», αυτόν τον ενθουσιασμό του παιδιού που ανακαλύπτει κάτι τριγυρίζοντας από εδώ κι εκεί».
Χώρος: Κόκκινο Σπίτι | Ώρες επίσκεψης: 19.00-22.30 | Είσοδος ελεύθερη    

Παρασκευή 24 - Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

► «Παρά-μυθώ»
Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ( Εταιρεία Περιφερειακής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ) και οι Στεγαστικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Εύβοιας παρουσιάζουν κάτω από τον  γενικό τίτλο «Παρά-μυθώ», δρώμενα και φωτογραφική έκθεση.
Χώρος: Κόκκινο Σπίτι | Ώρες επίσκεψης: 11.00- 13.00 το πρωί και 18.00 – 20.00 το απόγευμα | Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 24 έως Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

► Εικόνες παρά τόπον. Φωτογραφίζοντας την εποχή της απόστασης

Οι φωτογράφοι της Ομάδας Είδωλα επί 8 καταγράφουν με τις εικόνες τους τον εκτοπισμό από την καθημερινότητα και τη συνθήκη του εγκλεισμού και της απόστασης.
Χώρος: Αίθουσα Αριστοτέλης, Δημαρχείο Χαλκίδας | Ώρες επίσκεψης: 20.00-23.00 |  Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 19 Ιουλίου & Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

► "Το γαλάζιο όνειρο" Θέατρο Σκιών για μεγάλα παιδιά και ενήλικες

Ένα γαλάζιο όνειρο για τον καθένα μας, μέσα από το μυστηριακό πάντρεμα της αφήγησης, της μουσικής και του θεάτρου σκιών.
Ώρα έναρξης: 21:30 | Τόπος: Κόκκινο σπίτι. Διάρκεια : 30 λεπτά | Προτεινόμενη συνεισφορά: €4

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

► Ξημέρωμα στην Αυλίδα. Μια πορεία από το ιερό στην ιεροσυλία.

 

Work in progress σε ποίηση του Γιώργος Σεφέρης και σκηνοθεσία Γεωργίας Καρλατήρα.
Ώρα: 06:00 π.μ. | Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος | Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.