Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2019

Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 2019

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, στρέφουμε το βλέμμα μας:
* στην αξία της γραμματικής και των λεξικών με τη συμμετοχή του Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, και
* στη θωράκιση των γλωσσικών επαγγελματιών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μία εκδήλωση που απευθύνεται σε μεταφραστές, επιμελητές και διορθωτές, υποτιτλιστές, διερμηνείς, γλωσσολόγους, φιλολόγους, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευόμενους μεταφραστές και φοιτητές.

Χαιρετούν οι: κ. Φώτης Φωτόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών, και κα. Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου, Διευθύντρια Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το προφίλ του ιδανικού μεταφραστή». Ο κ. Παναγιώτης Αλεβαντής, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέως υπεύθυνος του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης, θα συζητήσει με εκπροσώπους του εκπαιδευτικού τομέα, της αγοράς αλλά και του συνδικαλιστικού χώρου για τα προσόντα και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητο να έχει ένας μεταφραστής σήμερα, αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχει δουλειά αύριο. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:

• Ελπίδα Λουπάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Βασίλης Μπαμπούρης, εκπαιδευτικός τεχνολόγος και Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση
• Βάσω Πουλή, CEO της μεταφραστικής εταιρείας Commit
• Μάγια Φουριώτη, ελεύθερη επαγγελματίας και Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών.

Στο τέλος της συζήτησης, οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήματα του κοινού.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την ομιλία του Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, με τίτλο «Τα Λεξικά και η Γραμματική, σύμβουλοι και συμπαραστάτες στην αναμέτρησή μας με τη γλώσσα». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει ο κ. Παναγιώτης Κριμπάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα κληρωθούν 60 αντίτυπα του εγχειριδίου «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους» του κ. Γ. Μπαμπινιώτη, καθώς και 2 θέσεις στα σεμινάρια Υποτιτλισμού του Κέντρου meta|φραση - Εκπαίδευση Μεταφραστών.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.