Ουγγρικές Συν-Κινήσεις | 100 Χρόνια από τη γέννηση του Γκιέργκι Λίγκετι

Ουγγρικές Συν-Κινήσεις | 100 Χρόνια από τη γέννηση του Γκιέργκι Λίγκετι

Τσιγγάνικοι ρυθμοί που ξεσηκώνουν. Βιολιά έτοιμα να πάρουν και να βάλουν φωτιά. Στο μυαλό των περισσοτέρων, αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ουγγρικής μουσικής παράδοσης.

Μέχρι που ο Ζόλταν Κόνταϊ και ο Μπέλα Μπάρτοκ αποφάσισαν να καταγράψουν την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας τους  ταξιδεύοντας μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 24 Νοεμβρίου, παρουσιάζει συνθέσεις εμπνευσμένες από την ουγγρική λαϊκή ψυχή.

Η βραδιά ανοίγει με το ατμοσφαιρικό Lontano του Γκιέργκι Λίγκετι, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες της αβανγκάρντ στον τέλος του 20ου αιώνα.

Στη συνέχεια, ο Εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και δραστήριος σολίστ Ρομάν Σίμοβιτς ερμηνεύει το Δεύτερο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ. Δημιουργία, που ολοκληρώθηκε υπό την βαριά άνοδο του φασισμού.

Ακόμη, ο διάσημος Βρετανός αρχιμουσικός Στέφαν Άσμπερι, ηγείται της συμφωνικής σουίτας Χάρι Γιάνος από την ομώνυμη κωμική όπερα του Ζόλταν Κόνταϋ. Χιουμοριστική γραφή, λυρισμός και θέματα λαϊκών τραγουδιών διατρέχουν αυτό το απολαυστικό έργο, κάθε μέρος του οποίου αποτελεί και μια περιπέτεια του «παραμυθά» ήρωά του. Η βραδιά κλείνει θριαμβευτικά με δύο από τους Ουγγρικούς Χορούς του Γιοχάνες Μπραμς. Η απόπειρα του συνθέτη να «μεταγράψει» την ουγγρική ιδιοσυγκρασία σε συμφωνικούς ήχους έμελλε να γίνει από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά έργα του. 

Το πρόγραμμα με μια ματιά
ΓΚΙΕΡΓΚΙ ΛΙΓΚΕΤΙ (1923-2006)
Lontano (1967) για μεγάλη ορχήστρα

ΜΠΕΛΑ ΜΠΑΡΤΟΚ (1881–1945)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.2

ΖΟΛΤΑΝ ΚΟΝΤΑΫ (1882 – 1967)
Χάρι Γιάνος, Σουίτα

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833–1897)
Δύο Ουγγρικοί χοροί

ΣΟΛΙΣΤ: Ρομάν Σίμοβιτς, βιολί
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Στέφαν Άσμπερυ

* Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.

* Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.