Όρθιε Σκοπέ!

Όρθιε Σκοπέ!

Η παράσταση “Όρθιε Σκοπέ!” είναι μια θεατρική τελετή, ένα υπαρξιακό σκηνικό ταξίδι, ένας μονόλογος που στηρίζεται στο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού “Ταξιδεύω με το Διόνυσο” και σ’ ένα απόσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη.

Η έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της σκηνικής σύνθεσης ήρθε όταν το κείμενο του Σικελιανού βρέθηκε στα χέρια του ερμηνευτή και σκηνοθέτη το καλοκαίρι του 2023. Εκείνες τις ημέρες, οι πυρκαγιές έκαιγαν τα δάση της χώρας. Το ποίημα επέτρεψε στον Γιώργο Φριντζήλα να ανασαίνει πάλι και του υπενθύμισε έναν άλλο τρόπο ζωής και ύπαρξης.

Η θεατρική απόδοση των δύο κειμένων στηρίζεται στη μελέτη των ρυθμών που κρύβουν μέσα τους και στην πολυετή έρευνα του καλλιτέχνη πάνω στον ποιητικό λόγο και την κίνηση που εδράζει μέσα του.

Παρακολουθούμε την αγωνία του ανθρώπου απέναντι στη φύση, την κοινωνία και το θείο. Πόσο έτοιμος είναι ο πολιτισμός στον οποίο ζούμε να αντιμετωπίσει την ύβρη που διαπράττει — την καταστροφή της ίδιας της φύσης; Και πόσο πολιτισμένο μπορεί να θεωρηθεί ένα σύστημα που στρέφεται εναντίον του περιβάλλοντος που το συντηρεί; Το κοινό καλείται να παραβρεθεί σε μια τελετή κάθαρσης και συγχώρεσης, έχοντας για οδηγό έναν ερμηνευτή και τελετουργό που δονείται και συντονίζεται με τους κραδασμούς των μυστικιστικών αυτών κειμένων.

Κείμενα:

“Η Συνείδηση της Γης μου - Ταξιδεύω με το Διόνυσο” του  Άγγελου Σικελιανού
“Θρήνοι - Ελπίδα στο έλεος του Θεού για αποκατάσταση” από την Παλαιά Διαθήκη

Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Γιώργος Φριντζήλας
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες, βίντεο: Μυρτώ Αποστολίδου
Εικαστική επιμέλεια: Ηλιάννα Σκουλάκη
Οργάνωση Παραγωγής: RICE AMKE

Διάρκεια: 50’

κρατήσεις απαραίτητες: www.more.com/theater/orthie-skope & 213 00 40 496

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.