Open Air Summer Camp 2020 από το Μουσείο Κοτσανά!

Open Air Summer Camp 2020 από το Μουσείο Κοτσανά!

Το φετινό summer camp του Μουσείου Κοτσανά «βγαίνει έξω» και επιφυλάσσει στους μικρούς «εφευρέτες» ένα συναρπαστικό πρόγραμμα γεμάτο πρωτότυπες δραστηριότητες στην πιο δροσερή καλοκαιρινή κατασκήνωση της πόλης. Το Μουσείο ετοιμάζει τις μουσειοσκευές του και «κατασκηνώνει» στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο και στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Καλεσμένοι του, όλατα παιδιά που ανυπομονούν να γνωρίσουν τους εμβληματικούς εφευρέτες της Αρχαιότητας και του σήμερα. Ο Αρχιμήδης, ο Πυθαγόρας, ο Κτησίβιος, ο Φίλων, ο Ήρων, ο Πυθαγόρας και φυσικά ο ιδιοφυής Νίκολα Τέσλα θα είναι συνοδοιπόροι τους σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώση,  δημιουργία και συναρπαστικά παιχνίδια!

Παίζοντας και διασκεδάζοντας με απόλυτη ασφάλεια, παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών, που μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς παραμένουν στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν-παίζοντας τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα του χθες και του σήμερα μέσα από πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενεργοποιήσουν την ευρηματικότητα, τη φαντασία και τα ταλέντα τους.

Το φετινό summer camp υλοποιείται σε 2 δεκαήμερα με 2 διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα.

Α’ Θεματική Εβδομάδα

Ημέρα 1η: «Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια Στρατηγικής»
Τα παιδιά μαθαίνουν τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνίζονται στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύπτουν τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκούνται στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια, σε μια διασκεδαστική αναμέτρηση στην Αρχαία Ελλάδα. Κριτικός νους και φαντασία αναλαμβάνουν δράση. 

Ημέρα 2η: «Αήρ και Ύδωρ»
Μια σταγόνα νερού θα γίνει η αφορμή για να ανακαλύψουν τα παιδιά το ταξίδι της στο πέρασμα του χρόνου. Aπό το πρώτο «συντριβάνι» ...µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας. Πώς λειτουργούσε η μαγική αυτόματη κρήνη; Τι μπορεί να γυρεύει μια σταγόνα νερού στο ξυπνητήρι του Πλάτωνα; Τι έχει να πει, για όσα είδε μέσα στην κούπα του Πυθαγόρα; Πώς άραγε να κυλούσε μέσα από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου; 

Ημέρα 3η: «’21 Επαναστατικές Στρατηγικές»
Από την κρυπτογραφία και τις φρυκτωρίες της Αρχαιότητας μέχρι το καριοφίλι και τα πολεμικά πλοία της Επανάστασης, οι μικροί κατασκηνωτές θα ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ιστορίας της χώρας τους από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα.

Ημέρα 4η: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
Άραγε γίνονται πράξεις πιο γρήγορα από μια αριθμομηχανή; Ο ελληνικός άβακας αναλαμβάνει να προπονήσει τα παιδιά και να τα εκπαιδεύσει σε ακόμη πιο σπουδαίους υπολογισμούς. Οι νεαροί κατασκηνωτές, ανακαλύπτουν τα μυστικά της καρδιάς του Μηχανισμού των Αντικυθήρων…του πρώτου Υπολογιστή της ιστορίας!

Ημέρα 5η: «Μελωδίες της αρχαιότητας»
Έφτασε η ώρα οι μικροί εφευρέτες να λάβουν δράση και να γιορτάσουν, ανακαλύπτοντας μελωδίες από την αρχαιότητα. Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα συναντούν τη λύρα του Ερμή και τον ελικώνα του Πυθαγόρα, χαρίζοντάς έμπνευση για να δημιουργήσουν τα παιδιά τα δικά τους μουσικά όργανα.

Β’ Θεματική Εβδομάδα

Ημέρα 6η: «Κύματα»
Δημιουργούνται κύματα μέσα στο μουσείο; Μπορεί ο ηλεκτρισμός να ταξιδέψει με κύματα & να καλύψει αποστάσεις χωρίς καλώδια; Τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα δίνουν τη σκυτάλη σε έναν από τους σπουδαιότερους εφευρέτες του 20ου αιώνα. Ο Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον, καλεί τους μικρούς κατασκηνωτές να τον γνωρίσουν και να προσπαθήσουν μαζί να συνδέσουν τα κύματα του ήχου με αυτά του ηλεκτρισμού.

Ημέρα 7η: «ΝΕΟΝ ζωγράφοι»
Ένας «ζωντανός» πίνακας που φωσφορίζει στο σκοτάδι! Γίνεται; Έμπνευση και φαντασία με τη βοήθεια της φυσικής οδηγούν το πινέλο και ηλεκτρίζουν την καλλιτεχνική πλευρά των μικρών εφευρετών.

Ημέρα 8η: «Εφευρέτες «έτη φωτός» μπροστά
Οι πρωτοποριακές εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα εμπνέουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα μυστικά του φωτός και του ηλεκτρισμού. Ένα άλμα στο χρόνο θα τα φέρει στη σύγχρονη εποχή για να πειραματιστούν με τα υλικά φωτισμού, να μελετήσουν το λευκό φως και να δημιουργήσουν χρωματιστό φως μέσα από τις δικές τους εφευρέσεις.

Ημέρα 9η: «Πηνίο DIY»
Αφού τα παιδιά ανακάλυψαν τα μυστικά του ηλεκτρισμού, πειραματίστηκαν με το φως και δημιούργησαν τα δικά τους «ηλεκτροφόρα» γλυπτά, είναι έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή: να φτιάξουν το δικό τους πηνίο! Άραγε πώς θα είναι οι σπινθήρες του; Μια δοκιμή θα τα πείσει.

Ημέρα 10η: «Συμπόσιο»
Ώρα για τη μεγάλη γιορτή! Επιστροφή στις τεχνολογίες αιχμής της αρχαιότητας. Ένα ρομπότ θα σερβίρει αυτόματα στα παιδιά το χυμό της αρεσκείας τους και το ποτήρι τους δε θα χάσει ούτε στάλα! Μια ευφυής οινοχόη ακούει το παράγγελμά τους, η ύδραυλις του Κτησιβίου παίζει το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο τραγούδι σε μια μελωδία που θα τα ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, ενώ ένα κινητό θέατρο περνά μπροστά από τα μάτια τους! 

Ημερομηνίες:
Α’ Δεκαήμερο: 29/6 - 10/7/2020   
Β’ Δεκαήμερο: 13/7 – 24/7/2020  

Ημερήσιο πρόγραμμα:
08:30 – 09:00 Άφιξη στο Μουσείο Κοτσανά
09:00 – 11:00 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
11:00 - 11:30 Κολατσιό
11:30 – 11:45 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
12:45 – 13:00 Αναχώρηση
13:00 – 15:30 Απογευματινή ζώνη φύλαξης (κατ’ επιλογή)

Κόστος προγράμματος:
€160/δεκαήμερο πρόγραμμα 9:00-13:00
(δυνατότητα φύλαξης μέχρι τις 15:30)

€90/πενθήμερο πρόγραμμα 9:00-13:00
 (δυνατότητα φύλαξης μέχρι τις 15:30)

* Έκπτωση 15 % στο δεύτερο παιδί της οικογένειας.
* Έκπτωση 10% για κάθε επιπλέον του ενός δεκαημέρου.

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
* Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή.
* Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 8 άτομα.
* Το Summer Camp πραγματοποιείται από το «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
* Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
* Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.