Online ομάδα υποστήριξης ενηλίκων με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Online ομάδα υποστήριξης ενηλίκων με  Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠυ) δεν είναι απαραίτητα ορατή, ούτε είσαι σίγουρος ότι την έχεις. Ίσως δε μπορείς να ονοματίσεις αυτό που σου συμβαίνει και αναρωτιέσαι αν είσαι μόνο εσύ που έχεις τέτοια εμπειρία.

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις μια δουλειά ή να παραμείνεις συγκεντρωμένος αρκετά ώστε να την τελειώσεις. Μπορεί να αφαιρείσαι εύκολα, να μην μπορείς να παρακολουθήσεις μια συζήτηση χωρίς να ονειροπολήσεις ή να ξεχνάς πράγματα που έχεις να κάνεις ή που σου έχουν πει. Μπορεί εξ'αυτού να φαίνεσαι ασυνεπής, επιπόλαιος/η, ανεύθυνος/η, αλαφροίσκιωτος/η... Ίσως κάνεις συχνά λάθη απροσεξίας και έχεις «πείσει» τους γύρω σου -και έχεις πιστέψει- ότι είσαι απλά χαζός/η ή τεμπέλης/α.

Μπορεί πάλι να μη μπορείς να στεριώσεις σε μια σχέση ή σε μια δουλειά. Να αλλάζεις συντρόφους σαν τα πουκάμισα γιατί «βαριέσαι», χάνεις το ενδιαφέρον σου, σου «φεύγει ο έρωτας» ή γιατί οι άλλοι αργά ή γρήγορα κουράζονται από την «ασυνέπεια» και την «ανευθυνότητά» σου. Μπορεί να ακούς συχνά ότι απλά δεν ενδιαφέρεσαι αρκετά, γιατί «εκεί που θέλεις να συγκεντρωθείς, συγκεντρώνεσαι» και να χάνεις τη δουλειά σου εξ'αυτού του λόγου.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή όταν μιλάμε για τη ΔΕΠυ. Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και υπερκινητικότητας είναι πολύ περισσότερα από αυτο που περιγράφει το όνομα της. Συχνά λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης των ειδικών ψυχικής υγείας, περνάει αδιάγνωστη ή διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή. Και ενώ μπορεί πράγματι να συνυπάρχει με αυτές τις ψυχικές διαταραχές, η ΔΕΠυ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που από μόνη της επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Αν είσαι άνω των 18 ετών και νιώθεις, πιστεύεις ή ξέρεις ότι έχεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠυ) τότε αυτή η ομάδα είναι για σένα. Δε χρειάζεται να μάθεις για τη ΔΕΠυ σου μόνος/η σου. Η ΔΕΠυ στους ενήλικες εμφανίζεται με πολλές δυσκολίες όχι μόνο στη συγκέντρωση, αλλά και στην οργάνωση, την προτεραιοποίηση και την κινητοποίηση, στην αίσθηση χρόνου και στη μνήμη εργασίας επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής από τη διαχείριση της καθημερινότητας, τις σπουδές και τον εργασιακό χώρο έως τις σχέσεις και την αυτοφροντίδα.

Η ψυχο-εκπαιδευτική ομάδα υποστήριξης ενηλίκων βασισμένη στο The Adult ADHD Tool Kit: Using CBT to Facilitate Coping Inside and Out των J. Russell Ramsay και Anthony L. Rostain είναι μια ευκαιρία για ενήλικες με ΔΕΠυ να δουλέψουν πάνω στα παραπάνω θέματα. Είναι μια ομάδα coaching μ᾽ένα ξεκάθαρο και εύκολο εγχειρίδιο στρατηγικών για τη ΔΕΠυ στην καθημερινότητα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα μεταφρασμένα κεφάλαια από τους διοργανωτές.

Συντονίστρια των συναντήσεων είναι η Ευγενία Καραμάνη MSc, Κλινική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / ψυχοθεραπεύτρια με εκπαίδευση στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και στην ψυχαναλυτική ψυχοδυναμική θεραπεία. Εχει εργαστεί με ενήλικες και παιδιά με ΔΕΠυ σε σχολικό περιβάλλον και ιδιωτικά. Είναι επίσης εκπαιδευμένη στο προγραμμα διαλογισμού με βάση την ενσυνειδητοτητα του Πανεπιστημιου της Μασαχουσετης.

Πληροφορίες:
* Κύκλος 13 διαδικτυακών συναντήσεων: από 4/11/2020 εώς 10/2/2021
* Κάθε Τετάρτη 17:00-18:00
* Kόστος Συμμετοχής: €5/τη φορά
* Οι ομάδες Υποστήριξης και Ψυχοεκπαίδευσης του ADHD Hellas θα γίνονται online μέσω του εργαλείου Ζοοm (μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή δωρεάν στο τηλέφωνό σας ή στον υπολογιστή σας).
* Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο eggrafesadhdhellas@hotmail.com ή καλέστε στο 6987757009.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.