ON AN ISLAND: Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

ON AN ISLAND: Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

Η K-Gold Temporary Gallery μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας της, παρουσιάζοντας την έκθεση «On an island» του Κωστή Σταφυλάκη, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς σε ένα καθηλωτικό για τον επισκέπτη περιβάλλον, διαμορφωμένο με πρόσφατα έργα αλλά και νέες αναθέσεις.

Ο Σταφυλάκης, με μια μετα-διαδικτυακή γλώσσα, συλλέγει και συνθέτει εικόνες από τον ψηφιακό χώρο, οι οποίες, έπειτα, ενσωματώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά στη δουλειά του με καινούργιες μορφές ή νοήματα. Το διαδίκτυο και ο αδιάλειπτα συνδεδεμένος «κόσμος», που ολοένα και διαρρηγνύει τα όρια με τον φυσικό, στην πρακτική του καλλιτέχνη αποτελούν υλικό που μας βοηθά να μεταβολίσουμε την πραγματικότητα. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί μέσα από την έρευνα του — δημιουργήματα που φλερτάρουν με το «αληθινό» και το «εικονικό» — γίνονται όχημα για να φέρει στο προσκήνιο άλλες υλικότητες και σχέσεις, μακριά από τη σοβαροφάνεια μιας τέχνης που ασκεί αποστασιοποιημένη κοινωνική κριτική.

Στη νέα του έκθεση, πρωταγωνιστής είναι ο «GZPRM GOPNIK», μια περσόνα που βρίσκουμε και στα τελευταία έργα του, βγαλμένη από την υποκουλτούρα των Σλάβων και συγκεκριμένα των Ρώσων γκόπνικ. Η απόμακρη αυτή κοινωνική ομάδα χαρακτηρίζεται από τις σουρεαλιστικές αναρτήσεις τους στο ίντερνετ: ντυμένοι με αθλητικά Adidas και τραγιάσκα, χορεύουν πρώιμη τέκνο, άλλοτε ταΐζουν και αγκαλιάζουν αρκούδες ή ποζάρουν με τεράστια ψάρια στο σαλόνι τους. Στο χώρο της Gallery, τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν και δημιουργούν ένα εμβυθιστικό σκηνικό — μια φωλιά αρκούδας. Με χιούμορ, αλλά και ωμότητα, σε μια ιδιόμορφη σάτιρα του δυτικού στερεότυπου για τη μετά-σοβιετική Ρωσία, ο Σταφυλάκης μας καλεί να συναντήσουμε το «πολιτικό», τον συγκρουσιακό ορίζοντα των πραγμάτων.

Στις 3 και 4 Αυγούστου, η έκθεση επεκτείνεται και στο «Undefined Shapes II», μια γιορτή ηλεκτρονικής μουσικής σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Σκάλα Καλλονής. Στο διήμερο συμμετέχουν διεθνείς DJs και παραγωγοί της techno και ambient σκηνής, ενώ θα πραγματοποιηθούν προβολές και συζητήσεις. Τέλος, την έκθεση συνοδεύει μια μονογραφική έκδοση του Κωστή Σταφυλάκη, σε ελληνικά και αγγλικά, που σχεδίασε η Marlon Tate.

Για τα εγκαίνια, θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο μετ’ επιστροφής από τη Μυτιλήνη. Αναχώρηση από το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 19:00. Κρατήσεις: 6942202222

Κωστής Σταφυλάκης | Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κωστής Σταφυλάκης είναι εικαστικός και θεωρητικός τέχνης, Επίκουρος Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών, Διευρυμένων Μέσων και Μορφών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Η εικαστική του πρακτική αποκτά συχνά τη μορφή πλοήγησης στον διαδικτυακό και φυσικό χώρο ομάδων που κατοικούν στα όρια της κοινωνικής πραγματικότητας. Τα δημοσιευμένα κείμενα και η επιμελητική του δράση ερευνούν τη σχέση ανάμεσα στο μιμητικό, το πολιτικό και το σύγχρονο εαυτό, από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι τη μεταδιαδικτυακή συνθήκη. Ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν τις «GZPRM GOPNIK» (2023) και «Chloroquine Juggalo» (2021) στο KEIV Athens, «Readiness: Civil War» (διατομική με τον Τεό Τριανταφυλλίδη) στην panke.gallery (2022) και «KavecS» στη Neue Ravensburger Kunstverein (2017). Συνεπιμελήθηκε το The Overkill Festival (2023), την 4η και 6η Μπιενάλε της Αθήνας. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις στο Βureau Europa, στο Ίδρυμα Ωνάση, στο Palais de Tokyo, στο Steirischer Herbst και στη 4η Μπιενάλε Μόσχας. 

K-Gold Temporary Gallery

H K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο. Φέρνει τη σύγχρονη τέχνη σε επαφή με το ευρύ κοινό μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, προβολές, προγράμματα φιλοξενίας, εκπαιδευτικές δράσεις και εκδόσεις.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.