Ομαδική Έκθεση «ΜΙΚΡΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ»

Ομαδική Έκθεση «ΜΙΚΡΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ»

Το έργο της Ηλέκτρας Σταμπουλή και του Angelo Mennillo διηγείται την ιστορία ενός τόπου, της Θεσσαλονίκης, την αίσθηση της απουσίας και του τραύματος που προκαλεί ο βίαιος εκτοπισμός. Η ελληνίδα συγγραφέας, που ζει στην Ιταλία, διηγήθηκε την ιστορία στο Angelo Mennillo που την μεταμόρφωσε σε κόμιξ. Εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια που εικονογράφησε ο Angelo Mennillo. Μεταφρασμένο στην Ελληνική, την Τούρκικη και τη Γαλλική, το εικονογραφημένο μυθιστόρημα διηγείται μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες την πιο πρόσφατη ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια του Ρωμανού, ενός έλληνα που γεννήθηκε στη Βουλγαρία αλλά δεν γνώρισε ποτέ την χώρα καταγωγής του.

«Αισθάνομαι ξένος, αλλά και προσκυνητής. Χατζής ονομαζόταν όποιος γύριζε από τα Ιεροσόλυμα. Εγώ έγινα Χατζη-Ρωμανός. Έτσι κι αλλιώς η Θεσσαλονίκη ονομαζόταν για πολύ καιρό μικρή Ιερουσαλήμ».


Ο Ρωμανός, ο ήρωας αυτής της ιστορίας, γεννήθηκε στη Βουλγαρία από πατέρα Έλληνα εξόριστο και μητέρα Βουλγάρα ελληνικής και εβραϊκής σεφαραδίτικης καταγωγής. Μέσα από την αναζήτηση της γλωσσικής του ταυτότητας, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με χίλια πρόσωπα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.